Type Here to Get Search Results !

Презвитер Ђорђе Стојисављевић: Великопосним подвигом ка Таворској Светлости


У недељу, 12. марта 2017. године, у просторијама СКД Просвјетау Прерадовићевој 18 у Загребу, презвитер Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник, одржао је, у оквиру Васкршњег циклуса предавања, која организује Црквена општина загребачка, а која су посвећена Великопосним недељама у сусрет најрадоснијем празнику над празницима – Васкрсу, друго у низу излагање на тему: Великопосним подвигом ка Таворској Светлости. 


У веома надахнутом и инспиративном предавању, отац Ђорђе је сабраном верном народу говорио о историјском и богословском аспекту празновања друге недеље Свете Четрдесетнице, која је посвећена свештеном спомену на светог оца нашег Григорија Паламу, Архиепископа солунског и Чудотворца, једног од највећих богослова православног мистичког подвижништва у другом миленијуму хришћанског православног Истока.
Отац Ђорђе је, говорећи о историјском аспекту друге Недеље Часнога поста, нагласио да је веома интересантан њен историјски развој. Наиме, по казивању оца Ђорђа ова недеља није одувек била посвећена свештеном спомену на Светог Григорија Паламу, о чему нам сведочи јерусалимски канонар који спомиње да је у седмом веку друга недеља поста била посвећена спомену на јеванђелску причу о Блудном сину. Са друге стране, богослужбени устав Велике цариградске цркве спомиње да је у IX-X веку, овај недељни дан био посвећен спомену на Светог Поликарпа, Епископа смирнског. Тек од 14 века, дакле, после смрти светог Григорија Паламе и чувеног исихастичког спора који је настао око питања могућности виђења таворске нетварне светлости, Црква је мудро устројила да друга Недеља буде посвећена молитвеном спомену на овог Великог Оца Цркве.
Сагледавајући учење светог Григорија Паламе са богословског аспекта, отац Ђорђе је истакао да је оно од велике важности и значаја за Православну теологију, јер нас оно поучава да је благодатна нетварна светлост којом је Господ засијао приликом Преображења на таворској гори, пред својим светим ученицима, нетварна светлост. У свом учењу свети Григорије је разликовао Божанску суштину од Божанских енергија говорећи да је Бог по својој суштине неописив и несазнајан, док нам се кроз своје енергије открива првенствено у Личности свога Јединороднога Сина, Бога Логоса.
На самом крају уследила су питања посетилаца и веома жива дискусија у коју се укључио и Митрополит Порфирије својим корисним запажањима.