Type Here to Get Search Results !

Презвитер Ђорђе Стојисављевић: Света Тајна покајања и исповести


У оквиру циклуса "Љубљанских духовних вечери", које организују Црквена општина у Љубљани и Културно-просвјетни центар „Свети Кирило и Методије“, ново предавање на тему „Света тајна покајања и исповијести“ одржао је, у суботу 11. марта, презвитер Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник у Новом Саду.


Говорећи о Светој тајни покајања, он се дотакао њених многих аспеката и карактеристика, излажући богато искуство Цркве православне, почевши од изнесеног у Новом завјету, преко многобројних цитата светих отаца и учитеља Цркве, до данашњих духовника и стараца.

Отац Ђорђе је нагласио да је гријех егзистенцијални промашај и показатељ наше одвојености од Бога, као изворишта живота. „ Гријех је наше свјесно искуство смрти, а човјек може истински жудјети за животом тек када се нађе у тами и сјенци смрти. У том трагању указује нам се благословена могућност васкрсења са Христом и у Христу. Тиме гријех постаје полазиштем покајања,“ рекао је он.

„Покајање је преумљење, односно измјена свеукупног човјековог настројења. Покајањем човјек искуствено констатује да је његова самодовољност погубна, те да мора трагати за непропадљивим животом, коме неће бити краја,“ истакао је Стојисављевић и додао да се такав живот постиже једино у личном односу са Богом и пропадљивој природи даје се могућност да се овјековјечи, а у крајњем смислу оправда своје постојање учешћем у животу Божијем.

Он је казао да човјек непрекидно гријеши, те стога покајање представља један трајни чин преумљења и промјене живота. „Кајати се значи радикално мијењати размишљање и начин живота и радосно прихватити да су у Христу дати опроштај гријеха и избављење од смрти,“ рекао је отац Ђорђе.

Свештеник Стојисављевић је многобројну публику упознао и са садржајем самог чина Свете тајне покајања, те начином на који треба приступати исповијести.