Type Here to Get Search Results !

Освећена црква Светих Атанасија и Кирила Александријских у Москви


У суботу прве недеље поста, на дан великомученика Теодора Тирона, Свјатјејши Патријарх московски и све Русије г. Кирил обавио је чин великог освећења обновљене цркве Светих Атанасија и Кирила, патријараха александријских, на Сивцевом Врашке, у Москви, и у наставку одслужио свету Литургију у новоосвештаној цркви.

Свјатјејши је освештао три олтара: централни олтар - у част Нерукотовореног образа нашег Спаситеља; јужни - у част Светих Атанасија и Кирила Александријских; а северни  у част Светог Николаја Мирликијског. Саслуживало је више архијереја и велики број свештеника и ђакона.

На богослужењу је певао хор при цркви Светих Атанасија и Кирила Александријских (диригент Н. Власова). Богослужење је емитовано уживо на ТВ каналу Унион. Након сугубе јектеније произнета је молитва за мир у Украјини.

Проповедао је пре причасна свештеник Владимир Соколов, парох при цркви Девет мученика кизичких и старешина храма у изградњи Светих Кирила и Методија у Никопољском у ​​Москви.

По завршетку Литургије старешина новоосвештане цркве протојереј Михаил Осколков у име свештенства и парохијана поздравио је Његову Светост и подарио му копију храмовне иконе Светих Атанасија и Кирила.

Његова Светост је одржао проповед у којој је, између осталог,рекао: -Данас градимо нове цркве, не само да би их било више, јер нису довољне за тако велики град као што је Москва, већ и због тога што је изградња храмова наше велико  заједничко дело. Преведено на грчки заједничко делање значи литургија. Тако се назива и богослужење које смо управо  савршили: сви смо се молили заједно Господу, заједно смо одслужили свету тајну свете Евхаристије. Сав наш живот треба да буде литургија, заједничко делање на славу Божју и за сопствено спасење.

На сајту Московске Патријаршије се истиче да је новоосвећена црква изграђена у 16. веку, да је 1912. године за време опсаде у њу из Смоленска била донета Смоленска икона Матере Божје Одигитрија (Путеводитељица) и одатле уређена литија кроз град и пренета у Успенски храм у Кремљу. Била је затворена 1932. године и освећена малим освећењем 1992. године.