Type Here to Get Search Results !

Одржана седница Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке


На дан када Црква молитвено прославља Преподобног Симеона Новог Богослова и Светог Григорија Двојеслова, у суботу 25. марта 2017. године, после свете Литургије у Саборном храму у Новом Саду, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј служио је Чин призива Светога Духа, поводом одржавања седнице Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке.




Епископ бачки се, после службе, бираним речима обратио члановима Епархијског савета, Епархијског управног одбора и свима присутнима, и између осталог истакао:

Све је духовна и богослужбена делатност ако служи напредовању и изградњи Тела Цркве. Ови послови о којима ћемо ми данас расправљати, и о којима ћемо ако Бог дâ одлучивати на предстојећој седници где се говори и о изградњи храмова, и о разним облицима делатности Цркве било о добротворним, било какве друге неопходне за њен живот, то није нека досадна, светска недуховна тематика. То је битна саставница, битна компонента укупног служења Богу и људима, а што чини послање и живот Цркве у оба света, нагласио је владика Иринеј.


Радни део седнице Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке одржан је у свечаној дворани Црквене општине новосадске, у Змај-Јовиној улици број 4. На овом редовном заседању чланови Савета су најпре упутили поздравни телеграм Његовој Светости Патријарху Иринеју, а потом усвојили извештај о раду Епархијског управног одбора за претходну годину. Размотрени су сви аспекти духовног и материјалног деловања у Епархији бачкој. Прочитани су извештаји о грађевинским подухватима у парохијама као и о делатностима Издавачке установе Беседа, Катихетског одбора, Информативне службе, Агенције за поклоничка путовања – Светињама у походе,  Фонда Висарион Павловић,  Добротворног фонда Платон Атанацковић, и других установа које постоје и раде као епархијска тела, а за циљ имају сведочење вере и ширење радосне вести о Христу Спаситељу. Епископ Иринеј је напоменуо да, пре свега, треба обратити пажњу на мисијску и добротворну делатност у нашој Епархији, али и на то да морамо помоћи потребитима који живе на другим просторима.

Усвојен је завршни рачун Епархије бачке за 2016. годину и предлог буџета посебних потреба Епархије бачке за 2017. годину.

На крају заседања, Преосвештени Епископ бачки Иринеј је заблагодарио присутним члановима Епархијског савета и Епархијског управног одбора на љубави и уложеном труду у вршењу њихове одговорне службе, пожелевши да молитвено достигнемо крај Часног поста да бисмо у радости и међусобној љубави дочекали Празник над празницима – Васкрсење Христово.