Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион служио Литургију Пређеосвећених дарова у неготинском храму Свете Тројице


Исповест свештенства Архијерејских намесништава неготинског и кључког

У петак, 24. марта 2017. године, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму Свете Тројице у Неготину. Епископу су саслуживали свештеници неготинског и кладовског архијерејског намесништва.
Поводом дана сећања на жртве Нато бомбардовања 1999. године, владика Иларион је служио парастос за све пострадале цивиле и војнике који су дали живот свој бранећи отаџбину.



 У беседи је владика подсетио да је наш народ слободарски, пун разумевања и човекољубља, али не може и не сме да заборави зло које му је нането. Ми у Цркви знамо шта значи живети по хришћанским и јеванђелским врлинама, са надом на помоћ Божију. Зато наш народ не може такве поступке агресије да разуме и прихвати као људске и благоразумне, јер они представљају поступке по мерилима овога света. – Нека би дао Бог, поручио је владика, да се наш народ просвети светлошћу јеванђелском и да светлост Христова просвећује све, јер где нема те светлости тамо је отпадање од Бога, истине, сваке врлине и влада безумље које унесрећује друге људе.


Потом је уследила исповест свештеника неготинског и кладовског намесништва, а исповедник је ове године са благословом Епископа био протојереј-ставрофор Ранко Јовић, пензионисани парох неготински.