Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Христовим путем ходили сви свети Божји људи кроз историју!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Космач на Скадарском језеру.
У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да Христовим путем ходили сви свети Божји људи кроз историју.





„Тим је путем ходио и Свети великомученик Георгије коме је ова светиња посвећена. То је његов пут. И он је живот свој жртвовао за истину Божју, за правду Божју… И онда није чудо што, поред храмова који се дижу у славу Божју, има толико храмова широм свијета посвећених управо Светоме Георгију“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је подсјетио да је Свети великомученик Георгије и слава светородне лозе Петровића и да је покровитељ великога Рускога царства.


„А то је са разлога што није хтио да влада и господари другима, него је завладао људским срцима својом љубављу и својом жртвом, својим приношењем на дар Христу Богу и ближњима својима“, рекао је Владика Амфилохије.
Владика је посебно заблагодарио Љешњанима на обнови ове древне светогеоргијевске светиње.
„Потрудили су се сваки на свој начин, а главни носилац обнове је наш Марко Радуновић. И наш отац Серафим припомаже тиме што пали ово кандило“, казао је Митрополит Амфилохије.
По завршетку Литургије приређена је трпеза хришћанске љубави.
У манастиру Космач, који се још увијек налази у фази обнове, по народном предању су се вјенчали краљ Вукашин и Јевросима Мрњавчевић.