Type Here to Get Search Results !

Александријски патријарх: Украјинске власти покушавају да манипулишу Црквом


Александријски патријарх Теодор II упутио је оштру критику украјинским властима због два нацрта закона који су предложени за разматрање у Врховној Ради и којима се ограничавају права Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата, пише Интерфакс.

„Овим активностима украјинске владе кад она под маском законитости покушава да манипулише Православном Црквом и да је потчини државним и политичким интересима грубо се крши законити и дугогодишњи принцип верске слободе,“ – каже се у посланици Теодора II патријарху Кирилу.

По речима Александријског патријарха поменута законодавна иницијатива такође противречи Европској конвенцији о људским правима и крши већину њених одредаба.

„Држава не може да усваја законе о Цркви како јој се прохте и без учествовања саме Цркве, и то у земљи која тврди да поштује европске вредности и која из све снаге жели да се повеже с главним европским институцијама,“ – каже се у посланици.

По мишљењу патријарха руководство Украјине треба да заузме неутралан став, „а не да се поводи за неодговорним националистичким круговима понашајући се на начин који не приличи истински европској држави“.