Type Here to Get Search Results !

На Спасовдан Епископ тимочки Иларион богослужио у манастиру Вратна


Слава манастира Вратна – Вазнесење Господње, прослављено је свечано Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Владика тимочки Иларион, а саслуживали су игуман манастира Буково архимандрит Козма, старешина Саборног храма у Зајечару протонамесник Зоран Голубовић и јерођакон Илија.
Бројни верни народ стигао је у ову светињу из разних крајева Србије, као и Тимочани на привременом раду у иностранству, да поделе молитвену радост празника са сестринством манастира.  Верници су имали прилику да целивају каменчић из Витаније са места Вазнесења Господњег и нове честице моштију Св. Јоне Одеског, Св. Петра Коришког и Св. Житомислићких мученика које су стигле баш пред манастирску славу.



Владика је обрадовао присутне вешћу са тек завршеног Архијерејског Сабора о обретењу нетљених (нетрулежних) моштију Светог Мардарија (Ускоковића) и проглашењу нових Светитеља Српске Православне Цркве, међу којима је и Свети Јаков Арсовић из манастира Тумане.

Говорећи о значају Спасовдана у укупном домостроју нашег спасења  Владика Иларион је нагласио да су ту испуњена сва промишљања Господња, када су Апостоли обрадовани обећањем Светога Духа, а сав род људски покривен Његовим благословом. Зато је веома важно, подсетио је Владика, да се молимо за све људе, не само за наше ближње, за оне које познајемо и за оне који траже наше молитве, већ и за оне људе који су далеко од Цркве – да и они приђу и обоже се, да са Црквом поделе своје тешкоће и учествују у радости Празника.


У току су санациони грађевински радови на  храму из краја 16. века, којим се врши припрема за почетак  фрескописа. За време литије узнете су молитве за све чланове обитељи који почивају на манастирском гробљу  и свуда у свету од оснивања  до данас.

Овогодишњи домаћини заједно са манастиром били су Јован и Марија Керојевић из села Вратна, које је са нарочитом благодарношћу на подршци и помоћи сестринству поздравио Владика Иларион у својој беседи после резања славког колача. Као домаћин за следећу годину пријавио се  Новица Негуцић са својом породицом из Михајловца.

Празнично дружење наставило се трпезом љубави, а многи су леп мајски дан искористили за посету  надалеко познатим Вратњанским капијама.

 сестринство манастира Вратна