Type Here to Get Search Results !

Епископ новосадски и бачки др Иринеј на Видовдан богослужио у храму Сабора српских светитеља у Штутгарту


Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј предводио је 28. јуна 2017. године, на Видован и празник Светог великомученика кнеза Лазара, евхаристијско сабрање у храму Сабора српских светитеља у Штутгарту.



Уочи празника, служено је вечерње богослужење које предводио Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије, након којег је одржан свечани концерт Првог београдског певачког друштва из Београда. На празничној Литургији епископу Иринеју су саслуживали домаћин, владика Сергије, протопрезвитери-ставрофори Петар Лукић, настојатељ Саборног храма у Београду, и Борисав Симић, настојатељ храма у Штутгарту, протопрезвитер Данило Радмиловић из Диселдорфа, презвитер Миленко Бакмаз из Штутгарта, протођакон Горан Ботошки и ђакон Александар Билић из Новог Сада.


Након читања Јеванђеља, владика Иринеј се обратио верном народу пригодном беседом истакавши значај Видовдана у коме се огледа порука небеског непролазног Царства за које су се определили Свети кнез Лазар и сви свети мученици косовски.


На крају Литургије одржан је традиционални парастос за све пострадале од Косовског боја до дана данашњег. Владика Сергије је захвалио епископу Иринеју због доласка којим је обогатио празник Видовдан верном народу у Штутгарту, као и уручења ордена Светог Саве, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, евангелистичком прелату г. Манфреду Вагнеру за труд и помоћ нашој Цркви и Православном богословском факултету Универзитета у Београду.


Својим умилним гласовима, евхаристијско сабрање улепшало је Прво београдско певачко друштво из Београда који гостују овим поводом у Епархији франкфурстској и све Немачке.


Владика Сергије је на крају сабрања одликовао заслужне чланове парохије штутграске за ревност при храму Светих српских светитеља у Штутгарту, Коло српских сестара, председника Црквене општине г. Радослава Гушића из Штутгарта и великог добротвора г. Станислава Божића из Кирхајма.