Type Here to Get Search Results !

Радио Слово љубве: Патријарх Иринеј о Видовдану у Грачаници (кратак прилог)


Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј позвао је Србе који живе на Косову и Метохији да не напуштају огњишта и не продају земљу која је, како је рекао, натопљена крвљу њихових предака, известио је Танјуг. Патријарх је у беседи након Литургије у порти манастира Грачаница, рекао да сваки грумен косовске земље говори о страдању, додајући да - где је страдање ту је и Васкрсење. "Ми се дивимо онима који су овде остали. Дивимо се њиховој храбрости. Дошли смо да охрабримо вас који живите на овим просторима да ту и останете“, рекао је Патријарх Иринеј. "Ако има дана када сви заједнички мислимо и нешто што нас испуњава то је дан Видовдана. Велики дан када је српски народ доживео свој Велики петак, своје распеће. То распеће траје и дан данас. Као народ морамо носити крст који је и наш Господ носио. Оно што нам даје вредност то је душа у нама, бесмртна душа", рекао је Патријарх Иринеј и додао да „након Великог петка долази Васкрсење. Ми смо народ који живи на земљи али гледа на небо", казао је Патријарх Иринеј, пренео је Танјуг. О прослави Видовдана за наш радио говори и новинарка радија "Грачаница" Јелена Мирковић.


Након Литургије дедељено је високо одликовање СПЦ Орден Св. краља Милутина директору површинских копова Обилић г. Срђи Ковачевићу за хуманитарни рад и помагање фрескописа у храмовима. Мајкама са четворо или више деце Епархија рашко-призренска уручила је Ордење "Мајка девет Југовића", а Канцеларија за Косово и Метохију је за њих обезбедила новчану помоћ. 

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је у порти манастира Граначаница, где је присуствовао Литургији, да је Видовдан празник српске душе и српске слободе, да нас он подсећа и опомиње на то да као народ немамо будућност без неговања наше традиције, наше историје, наше духовности и без очувања нашег писма, те да ће држава Србија наставити да помаже српском народу на Косову и Метохији.

Патријарх српски Иринеј и Епископ рашко-призренски Теодосије присуствовали су 27.јуна 2017. Видовданском песничком бденију у Грачаници, известио је Радио Грачаница. Свечаности је присуствовао и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. У порти манастира Грачаница  27. пут је одржана поменута манифестација коју је и ове године, поред песника, уприличило и учешће Симфонијског оркестра и хора Радио телевизије Србије, а по традицији, додељене су и Видовданске награде истакнутим ствараоцима. "Златни крст кнеза Лазара", уручен је песникињи Злати Коцић из Београда.

Обележавање Видовдана на Косову и Метохији протекао је без проблема.