Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион на Видовдан богослужио у Грљану



Светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион у цркви Свете Тројице у Грљану, прослављен је Видовдан – празник посвећен светом кнезу Лазару и косовским јунацима. Саслуживали су свештеници зајечарског намесништва уз појање хора Саборног храма из Зајечара.



Литургији су присуствовали и припадници Војске Србије потпуковник Владица Вучковић, командант команде за развој Тимочке бригаде у пратњи мајора Маријана Стаменковића и старијег водника прве класе Владимира Ђорђевића.

Владика је честитао празник васцелом роду српском, рекавши да је ово дан који је определио нас као православни народ српски, балкански и васељенски за Царство небеско и ми такав пут треба да следимо. -Тај чудесни догађај остаће заувек записан у свести нашег народа као светли пут којим су многи задобили небеску отаџбину. Српска војска је тада извојевала двоструку победу, одбранила своју земљу и по многим историчарима победила, и ону другу победу у којој је добијено непролазно Небеско царство где су Господ и сви свети. Ту нашу коначну отаџбину нико нам не може одузети. Данашњи дан је резиме за сваког од нас, да ли смо и колико достојни да станемо пред наше претке. – Велика је радост, рекао је владика, што у данашње време свештенослужитељи могу да служе у касарнама и да својим молитвама укрепе нашу војску. Само јака вера и љубав према Богу и својој земљи може да нас подстакне на добра дела, јер се силом с висина крепимо и устајемо, васпостављајући се као народ Божији – поручио је владика.


У порти храма одржан је парастос свим погинулима родољубима од Косовског боја до данас.
У славу празника, полазници Центра за традиционалне уметности „Корени“ из Зајечара којима руководи г. Перислав Дуцић и ученици ОШ “Владислав Петковић Дис“ из Грљана су извели богат културно-уметнички програм.