Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион служио у Србову код Неготина поводом 180. година постојања Световазнесенског храма


Поводом обележавања 180 –годишњице цркве Вазнесења Господњег у Србову код Неготина, свету архијерејску Литургију је, 30. јула 2017. године, служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење свештенослужитеља Епархије тимочке. Појао је хор Саборног храма из Неготина, под диригентском управом проф. Светлане Кравченко.



На почетку Литургије владика је освештао нови фрескопис и иконостас, који су урађени за прославу овог јубилеја. Литургији су присуствовали заменик директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Марко Николић, начелник Борског управног округа г. Мирослав Кнежевић, председник општине Неготин г. Владимир Величковић са сарадницима, као и председник Привредне коморе Видина г. Красимир Кирилов.

Србовски храм је реновиран залагањем надлежног пароха протојереја Зорана Јовића и донацијама дугогодишњих приложника г. Атанаска Филиповића и г. Боривоја Станковића из Србова којима је Епископ Иларион уручио ордене светог краља Милутина за. Достојан!


У беседи је владика истакао значај данашњег дана за ово село и цео крај, када се слави готово два века једне цркве и када се сећамо свих свештенослужитеља који су својом свештеничком службом уписали себе у летопис овога храма. -У светом јеванђељу смо чули причу како је Господ на молбу својих апостола нахранио гладни народ у пустињи. Господ нам показује смирење као најбољи пут за задобијање врлина и очување благодати, јер је Он саслушао молитве својих ученика и учинио је чудо по њиховој молби. Зато верни народ треба да се обраћа Господу у молитви, али и да тражи молитве од свештеника и заступништво светих. Господ чека наше обраћење, јер неће на силу да нас уведе у рај. И када све испунимо, ми себе сматрамо непотребним слугама Божијим. Сви који прилажу, граде и поклањају светињама треба да се осећају скромно и смирено, јер све што човек поседује јесте дар Божији – рекао је владика, а потом захвалио иконописцу Станоју Богићевићу и његовим сарадницима на изузетном живопису којим су украсили храм.

У црквеној порти је уприличена изложбена поставка фотографија, докумената и црквених предмета из вишедеценијског црквеног живота србовске парохије. Изложбу је приредио Историјски архив Неготина.


На свечаној прослави која је потом уследила, све присутне поздравио је надлежни парох протојереј Зоран Јовић, а у име г. Милете Радојевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, говорио је г. Марко Николић даривавши потом домаћине данашње свечаности.

Црква Вазнесења Господњег у Србову потпуно је реновирана у претходном периоду, облагањем каменом њене спољашности и уређењем и украшавањем унутрашњости храма.