Type Here to Get Search Results !

Слава новосадског храма Рођења Светог Јована на Детелинари


Навечерје престоног празника Светојованског храма у новосадском насељу Детелинара отпочело је богослужењем празничног бденија, које је 6. јула 2017. године служио протојереј Бранко Ћурчин, парох клисански, уз саслужење протојереја Владана Симића, Стојана Билића, Жељка Тешића, презвитера Александра Игњатова и Горана Димића.  
На сам дан празника Рођења Светога Јована, светом Литургијом је началствовао протојереј – ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протојереја-ставрофора Недељка Зубовића, протојереја: Милована Миодраговића, Стојана Билића, Милана Малинића, Милоша Стојановића, Синише Панића и протонамесника Мирослава Милића.




Пригодном беседом началствујући је подсетио вернике на великог угодника Божјег и највећег рођеног од жене. Отац Миливој Мијатов је упутио речи захвалности браћи свештеницима и верном народу Божјем, што су се у великом броју одазвали позиву и својим присуством увеличали духовну радост уприличену у славу Божју, а у част светог Јована Претече и Крститеља.


Истог дана, у 19 часова, вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење протојереја – ставрофора Ђорђа Ђурђева, протојереја Милана Малинића, Жељка Тешића, Предрага Толимира, протонамесника Милорада Мировића и Алексеја Блануше, те презвитера Велимира Врућинића. Затим је извршен и чин благосиљања  кољива и славског колача, које је као жртву принела кумовска породица Милан и Десанка Димић. Кумства за следећу годину прихватила се благочестива породица Ђорђа и Станиславе Мијатовић.


Честитајући још једном свима храмовну славу, прота Миливој пожелео је да се и наредних година верни народ сабира око Светојовановског храма и то увек радосно прослављајући Господа, а угледајући се на светог Јована. Напослетку је протојереј Милош Стојановић захвалио проти, браћи свештеницима и благоверном народу што су се одазвали позиву и што су својим присуством увеличали ову духовну радост.



Извор: Беседа