Type Here to Get Search Results !

Животопис протосинђела Пајсија (Ђерковића), новоизабраног епископа диоклијског

На редовном пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном у Храму Светог Саве у Београду од 14. до 18. маја 2024. године, за викара Митрополита црногорско-приморског изабран је протосинђел Пајсије (Ђерковић), игуман Цетињског манастира у Митрополији црногорско-приморској, са титулом епископ диоклијски.


Животопис протосинђела Пајсија (Ђерковића), новоизабраног епископа диоклијског, викара Митрополита црногорско-приморског


Протосинђел Пајсије, игуман Цетињског манастира, прије монашења Дарко Ђерковић, рођен је 20. фебруара 1992. године у Пљевљима, од оца Милуна и мајке Милијане.

Одрастао је на Жабљаку, подно Дурмитора, гдје је завршио основну школу.

Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу уписао је 2007. и завршио 2012. године, са одличним успјехом. Послије завршене средње богословске школе, љубав према даљем усавршавању у богословској науци одвела га је на Богословски факултет Аристотеловог универзитета у Солуну, гдје је дипломирао у јуну 2017. године. У току студија у два наврата боравио је у Бечу, похађајући часове њемачког језика.

По повратку из Солуна ступио је као искушеник у братство манастира Ђурђеви Ступови код Берана. Монашки постриг примио је 7/20. новембра 2017. године из руку Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, добивши име Пајсије по Светоме Пајсију Јањевцу, патријарху српском. У чин јерођакона рукоположен је наредног дана, на Аранђеловдан 8/21. новембра 2017. године. По благослову надлежног епархијског архијереја академску 2018/2019. годину је провео на студијском усавршавању у Санкт Петербургу, гдје је похађао часове руског језика, пратио наставу на Православној духовној академији и свештенослужио у Светотројицкој Александро-невској лаври. Исте школске године, за вријеме зимског распуста 16/29. децембра 2018. године, рукоположен је у чин јеромонаха у манастиру свога пострига.

Вративши се из Русије, обављао је разна послушања у манастиру. За настојатеља манастира Ђурђеви Ступови постављен је на празник Часних верига Светог апостола Петра 16/29. јануара 2021. године.

Послије избора Епископа Јоаникија за Митрополита црногорско-приморског, на његов позив, јеромонах Пајсије 1. јула 2021. године са дијелом братства прелази у Цетињски манастир. Послушање настојатеља манастира преузео је у септембру исте године, послије устоличења дотадашњег игумана Епископа диоклијског Методија за Епархијског архијереја Епископије будимљанско-никшићке. У достојанство протосинђела произведен је на празник Зачећа Светог Јована Крститеља 23. септембра/6. октобра 2021. године у Цетињском манастиру.

У току школске 2022/2023. године, по одлуци Светог архијерејског синода СПЦ, предавао је Свето писмо Новог завјета и Агиологију у Богословији Светог Петра Цетињског. Од лета 2023. године налази се на годишњем студијском програму у Лондону, гдје похађа наставу енглеског језика.

Говори новогрчки, руски, енглески и њемачки језик.