Type Here to Get Search Results !

Хиландар: У Грчкој могућа куповина хиландарског вина преко интернета


Свештени манастир Хиландар је у ове године добио све потребне дозволе за продају својих вина на територији Грчке. Вино се може наћи у престижним грчким ресторанима и винотекама, али од недавно је могућа куповина и преко веб сајта oinosxilandariou.gr.

Након одмарања земљишта последњих 30 година, у Савином Пољу, између мора и Милутиновог пирга, засађен је хиландарски виноград. Иако још увек није обновљена стара винарија која се налазила иза пирга краља Милутина, хиландарци успешно прерађују грожђе у згради старе арсане (пристаништа) која је прилагођена потребама једне винарије. Род тзв старог винограда који се користи за свакодневне потребе братије и гостију се прерађује, и вино чува, у старом подруму унутар самог Хиландара, испод трпезарије. 

Свети Сава је типиком прописао да у Хиландару буде вино на трпези за све, изузев када је пост на води. Ово није обичај у другим светогорским манастирима. Тога ради у Хиландару се у просеку потроши око 30 литара вина дневно. 

Нови манастирски виноград који је засађен 2008. покрива 12 хектара и има 47.000 калемова сорти: мерло, каберне совињон и каберне фран. Сви калемови су првог квалитета увезени из Француске. Последњих пар година засад је повећан на 15 хектара.

Манастир Хиландар извози вино са Савиног поља и у Србију, где се такође може купити и на тај начин помоћи обнова манастира.

Занимљиво је знати да светогорски манастири, за разлику од производње вина, немају дозволу за комерцијалну производњу ракија те отуда нема светогорских ракија у продаји изван самих манастира.


Извор: Носталгија