Type Here to Get Search Results !

Слава храма у којем је Свети Петар Цетињски причестио војску пред битку на Мартинићима


Прослављена слава древног немањићког Храма Светих врача Козме и Дамјана у Слатини у којем је Свети Петар Цетињски причестио војску пред Мартинићку битку

* * *

Повезан садржај:

Битка на Мартинићима

Свети Петар Цетињски и рат


Древна немањићка светиња, Храм Светих бесребреника и исцјелитеља Козме и Дамјана, у Слатини код Даниловграда, у Бјелопавлићима, прославио је у суботу 11. новембра 2023. године, храмовну славу.

Свету литургију је служио надлежни парох, протојереј Предраг Катанић, парох јеленачко-подострошки. У олтару је чтецирао Иван Песоцки, дугогодишњи чтец у манастиру Ждребаонику, а за пјевницом су појали полазници школе вјеронауке при парохији јеленачко-подострошкој. 

После причешћа вјерног народа, освештан је и пререзан славски колач.

Потом се сабранима, пастирском бесједом обратио отац Предраг Катанић, говорећи о светом примјеру Светих бесребреника и исцелитеља Козме и Дамјана, о историјату овог древног храма и његовој обнови и свима сабранима честитао славу:

„Нека Господ дарује и свети чудотворци и бесребреници Козма и Дамјан, да се лијепо овдје, у овом светом храму из године у годину у што већем броју и све више окупљамо и сабирамо.

Драга браћоо сестре, морам да вас подсетим, ретко ко од вас памти, прве године кад сам дошао да служим овде, није било ни пода, него је био само шут, и сва ова коцка и ово камење је било напољу.

И ето Хвала Богу, понешто се ради у овом древном храму полако почиње и његова и духовна и материјална обнова. Урадили смо звоник, под, урадили смо кров, па ће дати Бог и да се обнови цјелокупни храм.

Ако буде нас овде да се сабирамо у живој литургијској заједници, биће и свега, а ако нас нема овде као литургијске заједнице, тада нам не треба ни злато унутра.

Нека Бог даје да се ми овде окупљамо, како би се подсећали на све оно што је добро, свето и честито и миломе Богу приступачно. И овај свети храм, мученички храм, много што шта је видео у својој дугој историји од свог постојања, од тринаестога вијека, до данашњега дана, много народа, и добрих и лоших и војника и јунака и војвода. Али, оно, што је све, красило, јесу они Божији људи и угодници који су се сачували, и они који су пазили како живе и како раде и који су се трудили да иду Божијим путем.

Тако је и наш задатак данас, драга браћо и сестре, да и ми истрајемо на том Божијем путу, да пазимо како живимо и како радимо, а све то како би оставили добар примјер својој дјеци и својим потомцима.

А када оставимо добар примјер својој дјеци и потомцима, са мало труда, онда ће Бог дати да буде и храм уређен, и да буде и гробље уређено, и пут уређен, и све ће нам бити уређено, кад ми будемо бољи.

Стога је наш задатак и благослов, драга браћо и сестре, да сви ми истрајемо у свему доброме, и у свему доброме да се трудимо, а онда ће нас и Свети чудотворци и бесребреници Козма и Дамјан и Господ помоћи у нашим трудовима и молбама.

Нека би Господ  дао да истрајемо и да наследимо Царство Оца и Сина и Духа Светога, сада и увек и кроза све вјекове вјекова, амин.

Ове године су се за храмовну славу, као домаћини славског сабрања, потрудиле наше драге сестре, Мира и Вања са својим породицама.

Нека и њих све Господ, и Свети бесребреници Козма и Дамјан благослове и дарују сваким благословима“, поручуио је, између осталог, протојереј Предраг Катанић у својој бесједи.

После литургијског сабрања, сви присутни су се послужили и били угошћени трудом и љубављу, овогодишњих домаћина славе који су били Вања Песоцки и Мирјана Канкараш.

Протојереј Предраг Катанић се још једном захвалио овогодишњим домаћинима славе.

За идућу годину домаћини храмовне славе, ако Бог да, биће Васиљка Секулић и Светлана Бурзановић. 

Овај храм Светих врача, бесребреника и исцелитеља Козме и Дамјана, потиче из времена славне светородне династије Немањића из тринаестог вијека, и у њему је Свети Петар Цетињски причестио је војску пред славну битку на Мартинићима јула 1796. године.


Анастасија Секулић, 

студент Философског факутета у Никшићу


Извор: Митрополија црногорско-приморска