Type Here to Get Search Results !

Патријарх Иринеј обишао радове на постављању мозаика у куполи Храма Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, обишао је данас радове у Храма Светог Саве на Врачару у чијој је куполи у току постављање композиције мозаика Вазнесења Христовог. У пратњи Свјатјејшег Патријарха био је Његово Преосвештенство новоизабрани Епископ нишки г-дин Арсеније, настојатељ Светосавског Храма као и тим стручних сарадника из Инжењеринг бироа за изградњу спомен-храма Светог Саве.

Руски уметници предвођени академиком Николајем Мухином већ два месеца вредно раде на постављању мозаика у куполи Храма, чији су први делови упаковани у 62 палете тежине 10 тона, стигли у Београд 3. Маја ове године. Други контигент са додатним деловима мозаика упакованим у још 62 палете, из Русије је у Београд допремљен 11. јула ове године. 
Петоро руских уметника свакодневно у куполи спомен Храма Светог Саве ради на постављању композиције мозаика Вазнесења Христовог. Иако је до сада у Београд из Русије допремљено око 20 тона мозаика, у уметничкој радионици Николаја Мухина велики тим уметника са свих руских уметничких академија још увек ради на изради делова мозаика који ће красити куполу Светосавског Храма. 

Укупна површина мозаика у куполи Храма износи 1230 квадратних метара, пречника је 30 метара, а тежина целе композиције Вазнесења Христовог тешка је 40 тона. Овај посао вредан 4.000.000 евра који „финансира Гаспромњефт“, требало би да буде завршен до краја године.