Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион богослужио у манастиру Јерменчић


Дана, 26. јула 2017. године, на дан Сабора светог архангела Гаврила литургијски је прослављена слава манастира Јерменчић. Евхаристијским сабрањем је началствовао Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион уз саслужење свештенослужитеља Тимочке епархије. Са верним народом овог краја који се окупио у великом броју молитвено учешће узела је и г. Драгана Костић, народни посланик у Скупштини Републике Србије.



У својој беседи упућеној окупљеним верницима, Епископ Иларион се, честитавши манастирску славу, посебно осврнуо на стање у коме се налази храм. Храм је пре годину дана споља обновљен заједно са кровном конструкцијом, али је унутрашњост храма у доста лошем стању. Овом приликом Владика је апеловао на мештане села Ресник и околних места да се више укључе у обнову ове светиње како би Господ благословио њихов труд.


Празновање је после литургијског сабрања настављено приређеном славском трпезом, коју су припремили мештани, домаћин славе Милош Андрејевић са породицом и сокобањски пароси. Због раније преузетих обавеза славској прослави касније се придружио председник општине Сокобања г. Исидор Крстић са сарадницима.


Јерменчић се налази осам километара југозападно од Сокобање, на путу према Озрену. Писаних документа о настанку и развоју манастира нема јер су уништени за време паљења манастира од стране Турака 1796. године. О настанку манастира постоји неколико предања. Према једном, манастир су подигли јерменски војници 1392. године, који су као вазална војска учетвовали у боју на Косову на страни Турака.  Према другом предању манастир су подигли Јермени који су бежали од Турака.  Према том предању манастир је био богат и имао је велико братство. Након турског разарања манастира, монаси су побегли на Фрушку Гору. Прве остатке манастира, према предању, открио је Наста Костић из Сокобање средином 19. века и тада је 1864. године подигнута једнобродна црква од камена, која је више пута дограђивана.