Type Here to Get Search Results !

Протођакон Љуба Ранковић: Лаврентије - празник светлости тихе!


Поводом прославе 50 година архијерејске службе Владике шабачког Лаврентија у Шапцу, 29. и 30. јула, уважени протођакон Љуба Ранковић је у разговору за Слово љубве најавио детаљан програм свечаности, подсетио да се ради о највећем и најређем јубилеју у епископском достојанству и навео да ће самим тим предстојећи историјски сусрети у Шапцу, којима ће присуствовати и началствовати Патријарх српски г. Иринеј, бити међу најемотивнијим хришћанским свечаностима. Он је додао да је ово први пут у историји шабачке Саборне цркве, која ове године слави 190 година, да један Патријарх служи Свету Литургију у тој светињи.



О. Љуба је провео деценије уз Владику Лаврентија, још од богословских дана у Крки где му је Преосвећени био разредни старешина, аутор је Монографије о Владици "Лаврентије - празник светлости тихе", као и текстова и тема одабраних за драмски комад који на поменутим свечаностим изводе ученици шабачких основних и средњих школа, а за Слово љубве је истакао величину личности и дела Владике од којег никада није добијао признања и одликовања већ је напоменуо да му је највеће одликовање што га је Господ удостојио да буде у близини таквог човека као што је Епископ Лаврентије. 

Свечани дочек Патријарха српског Иринеја биће у суботу, 29. јула, испред Саборне цркве у Шапцу (17.30 ч). Његова Светост ће свечано отворити порту са њеним бројним духовним и културним садржајима, биће одржана Свечана академија и изложба фотографија о животу Владике Лаврентија. У недељу, 30. јула, од 8.45 биће служена свечана Света архијерејска Литургија, током које ће Патријарх Иринеј уручити орден Светог Саве првог степена Епископу Лаврентију. Учешће у свечаностима најавио је и потврдио велики број угледних личности из јавног, културног и политичког живота Србије, а о. Љуба је позвао све слушаоце Радија Слово љубве да дођу у Шабац.



Рубрика