Type Here to Get Search Results !

Света Гора: Распоред за празник Светог Атанасија Атонског, нјавећег Светогорског панигира у години


Свештена Велика Лавра Светог Атанасија Атонског, први међу свим светогорским манастирима, објавио је распоред за најторжественији светогорски панигир у години - празник Св. Атанасија Атонског.

Празничном службом, која ће трајати 15 сати без прекида, началствоваће Митрополит Драме Г. Павле, уз саслужење лавриотског келиоте Епископа родостолског Хризостома и викарног Епископа Христофора. Традиционално ће игумански трон на тај дан преузети ивиронски игуман архимандрит Натанаило.

Десну певницу ће водити старац лавриотске келије Данилеја отац Данило са братијом. Такође, за десном певницом ће појати и појци светопавловског Новог Скита предвођени старцем Дамаскином.

Леву певницу ће ове године држати братство хиландарске келије Буразери.

У име државе Грчке, почасни гост на панигиру ће бити шеф грчке полиције г. Константин Цувалас.

Диамонитирион (виза за Свету Гору) на име Велике Лавре биће слободан свим ходочасницима, без најаве, све до 18. јула.

У понедељак 4/17. јула Панигир ће отпочети литијским преношењем Чудотворне иконе Кукузелисе, из њеног параклиса у саборни храм, са почетком у 17:30. У наставку ће бити Мала вечерња, а затим вечера у манастирској трпезарији у 18:30.

Свеноћно бденије ће почети у 20:30 појањем аниксандарија највећег византијског композитора Светог Јована Кукузеља некадашњег сабрата Велике Лавре. Аниксандари Светог Јована Кукузеља представља најдужу и за појце уједно најтежу, свакако и најторжественију, изведбу аниксандарија уопште, која траје пар сати. (Аниксандари је похвала Пресветој Тројици комбинована са стиховима вечерњег предначинатељног псалма). У наставку вечерње и чина петохлебнице следи јутрење, литија са моштима и водоосвећење у фијали испред храма. У продужетку је Света Литургија и благосиљање кољива у част Светог Атанасија. Комплетно Богослужење ће бити завршено у 11:30. Након службе следи празнична трпеза.
________________

У уторак 5/18. јула, у 17:30, биће служена по светогорском типику служба Ктиторима (Ктиторико), са великим парастосом великим ктиторима царевима Никифору Фоки и Јовану Цимискију, као и свим ктиторима и приложницима Велике Лавре од оснивања до данас. 
У 18:30 вечера.
У 19:30 Мало повечерје.
________________

У среду 6/19. јула, у 3:45 почеће Полуноћница, у наставку јутрење, часови и Света Литургија.
У 10:00 трпеза.


Извор: Носталгија