Type Here to Get Search Results !

25 година архипастирске службе Архиепископа албанског Анастасија


25-годишњица устоличења Његовог Блаженства Анастасија за Архиепископа Тиране, Драча и све Албаније свечано је прослављена у недељу 30. јуна 2017. у Тирани. Васпостављање Аутокефалне Албанске Православне Цркве, која је у великој мери страдала у другој половини 20. века, обележава два важна датума везана за тај догађај: 24. јун 1992. године, када је Архиепископа Анастасија изабрала Цариградска Патријаршија, и 2. август 1992. године, када је Његово Блаженство устоличен, извештава сајте Албанске Православне Цркве.   

 Божанску Литургију је служио Архиепископ Анастасије, а саслуживали су чланови Светог Синода Албанске Цркве: Митрополита бератски Игњатије, Митрополита корчански Јован, Митрополита ђирокастроски Димитрије, Митрополит аполонијски и фијерски Никола, Митрополит елбасански Андоније, Митрополит амантијски Натанаил и Епископ вилиски Астије. Служби је присуствовало и прво свештенство које је Архиепископ руколожио након дипломирања на  новоотвореној Академији у Драчу, као и велики број верника из целе земље.    

После одслужене Литургије, Архиепсикоп  Анатасије је захвалио свима који су присуствовали и учествовали у богослужењу и подсетило их на  своју делатност и настојања током 25 година архипастирске службе. Предстојатељ Цркве је истакао да је протекла четвртина века тек почетак великог рада на обнови и ширењу поља делатности Албанске Православне Цркве, а споменуо је и конкретне црквене активности предвиђене у блиској будућности.    

Свечаност је настављена свечаном концертом песама и игара младих група из појединих епархија Албанске Цркве, а затим је приказан филм који је документовао ране године делатности Архиепископа Анастасија, од 1992. до 1995. године.    

Доносимо извод из Архиеписковог говора одржаног на устоличењу 2. августа 1992. године:

Православна црква: Благослов за земљу

Албанска Православна Црква је, пре свега, благослов за ову земљу у развоју. Процват и општи напредак Цркве у читавом спектру њених активности одлучно ће утицати на развој целе земље.

Прво: Црква доноси људима, непрестано, нове мисли, нове идеале, вечну наду и снагу како би наставили борбу у овако тешком стању, када су обесхрабреност и безнађе за њих велика опасност, проповедајући одушевљено Тројичног  Бога, и ослањајући се на Његову благодат, милост и безграничну љубав. Најважнији допринос Цркве на друштвеном пољу је тај што охрабрује људе да буду зрели, одговорни, искрени и да се савесно боре, чак и када их нико и ништа споља не присиљава да живе у љубави и стваралаштву, тако да се постепено изграђују цело друштво.

Друго: Православна Црква је увек била и надаље ће бити чинилац јединства, мира и помирења у Албанији својим непрестаним проповедањем праштања и разумевања, као и пружањем унутарњих подстицаја, а и неопходном снагом да се та питања решавају. Држећи се  старе традиције верске толеранције у Албанији, Црква искрено подржава мирни саживот и узајамно поштовање различитих верских заједница. Истовремено, негује осећање поштовања и љубави према онима који су и даље индиферентни или чак негативни према религији. Поштовање слободе сваке личности, без обзира на то да ли верује или не, карактерише православни морални етос да је "сваки човек божанског порекла, јер се сваки човек створен по лику Божјем".

Треће: Надамо се да ће наша Црква допронети заједничким напорима у развоју Албаније, како би она заузела своје право место у Европи у што краћем времену. И, као и увек, чланови Цркве ће доследно бранити права земље.