Type Here to Get Search Results !

Патријарх српски Иринеј началствовао светом архијерејском Литургијом у храму Светог пророка Илије у Миријеву


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 2. августа 2017. године светом архијерејском Литургијом у храму Светог пророка Илије у Миријеву.



Храм у Миријеву подигнут је 1834. године, од дела материјала разрушеног манастира у Сланцима, на темељима древног храма посвећеног Светом пророку Илији. У овом храму, једном од најстаријих у Београду, чувани су драгоцени списи Светог владике Николаја Велимировића пре него што су послати у Немачку на штампање. У храму и порти окупило се више стотина верника који су узели учешће у светој Литургији којом је началствовао Патријарх српски г. Иринеј, свечаној литији и чину ломљења славског колача.


Овогодишњи домаћини храмовне славе били су г. Ненад Николић и чланови Удружења грађана Миријева са породицама. Патријарх је подсетио благочестиви верни народ да је Свети пророк Илија измолио благослов од Бога на гори Кармил, прорекао казну за цара безаконика који је отео виноград, и јавио се на гори Тавору Господу нашем. -Он је истинити пророк који је учио свој народ истини и правди и реч његова је допрла до свих нас кроз записану Реч Божију у Старом и Новом Завету, поручио је Његова Светост.


На крају сабрања, заслужним парохијанима су додељене грамате за несебичну љубав и материјалну помоћ миријевском храму. Грамате су уручене председнику Црквене општине г. Зорану Стошићу и г. Станоју Љубичановићу, г. Милораду Јовановићу и гђи Бранки Косовац.

Такође, и Радију Архиепископије београдско-карловачке Слово љубве додељена је захвалница коју је, у име свештеничког братства, потписао старешина храма отац Милош Мићић. У Радија Слово љубве признање је преузела новинар и водитељ Јелена Јеж.