Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион на празник Успенија Пресвете Богомајке богослужио у манастиру Крепичевац


У манастиру Крепичевцу знаменитом здању из средњевековног периода с краја 15. века црноречког краја општине Бољевац, прослављена је храмовна слава Успеније Пресвете Богородице. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење протојереја мр Игора Ивковића, архијерејског намесника зајечарског, протонамесника Ристибора Стевића, парох бољевачког и старешине манастира, јереја Милорада Филиповића, пароха подгорачког и јерођакона Илије Јовановића.



Великој духовној литургијској радости и благодати данашњег празника присуствовали су бројни верници из Бољевца, Зајечара и околних места.
У својој беседи владика је честитао празник и славу и истакао радост што се велики број верног народа сабрао око ове светиње славећи Успеније Пресвете Богомајке, као диван и велики дан. Владика је подсетио на знамења која су се пројавила приликом њеног уснућа, објашњавајући неверовање светог апостола Томе. Господ је у телу пренео Пресвету Богородицу у Царство Божије, као славнију од херувима и часнију од серафима, зато се њој обраћамо и молимо да буде наша заступница и молитвеница пред Господом. Преосвећени је истакао наду да ће молитвама Пресвете Богородице и овај манастир оживети и да ће се у њему настанити служитељи Божији. Господ може учинити чудо кроз људска срца која се моле, рекао је владика, јер је молитва храна за душу, а потребно је да не будемо каменог и тврдог срца и да учинимо све што можемо за обнову наших светиња у будућем периоду.
Домаћин славе ове године био је Милан Миљковић са породицом из Јабланице, који је са Епископом преломио славски колач.