Type Here to Get Search Results !

Конференција канонских православних епископа САД поводом насиља у Шарлотесвилу

Конференција канононских православних епископа Сједињених Америчких Држава стоји уза све људе добре воље који  осуђују насиље из мржње и жали због  губитка живота до којих је дошло услед срамних настојања да се промовише расна чистота и негује белачка супремацистичка идеологија у Шарлотесвилу у Вирџинији.

Православна Црква изричито изјављује да не промовише, не штити нити одобрава учешће у таквим репресивним чиновима мржње, расизма и дискриминације, те истиче да таква уверења и понашања немају место у било којој заједници заснованој на поштовању закона и вере у Бога Љубави.

Суштина хришћанског Јеванђеља и духа православног предања у потпуности је и очигледно неспојива са идеологијама које проглашавају супериорност било које расе над другом. Наш Бог није пристрасан нити гледа на то ко је ко (Поновљени закони 10,17, Римљанима 2,11). Господ наш Исус Христос је срушио преграду која је растављала, тојест непријатељство које је одвајало људе од Бога и људе једне од других (Ефесцима 2,14). У Христу Исусу Црква исповеда да  нема више ни Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер смо сви један (човек) у Христу Исусу (Галатима 3,28). Поред тога, позивамо једни друге да не узимамо учешће у бесплодним делима таме, него да их још разоткривамо (Ефесцима 5,11). А шта је тама, ако не мржња? Онај ко мрзи брата свог, у тами је  и у тами ходи (1. Јован 2,11)!

Са овим у вези, године 1872. архијереји из целог света сабрали су се у Цариграду и осудили све облике ксенофобије и шовинизма (филетизам). Сложили су се да подстицање расне или националне надмоћи и етничких предрасуда или неслагања у Цркви Христа треба да буде осуђено као супротно светим учењима Христовог Јеванђеља и свештених канона Цркве, и то је  изричито осуђено као јерес, као  очигледан облик лажног учења.

На крају, такве акције којих смо били сведоци последњих дана, од стране самопрокламованих белачких супремациста, неонациста и разних расиста и фашиста, представљају издају суштинских људских  вредности љубави и солидарности. С тим на уму, искрено се молимо за породице оних који су изгубили живот или су пострадали  при овим трагичним догађањима. Међутим,  нисмо ни за било који облик освете или одмазде било које групе или појединца. Због тога, апелујемо на сваког човека добре воље, а нарочито на руководиоце наше велике нације, да размотре и примене начине помирења различитости како бисмо се уздигли изнад сваке дискриминације у нашој историји, данас и убудуће.


са енглеског протођакон Радомир Ракић