Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Један је Бог и један дародавац свих дарова!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је на празник преподобног Рафаила Банатског, у уторак 29. августа са свештенством Свету службу Божију у манастиру Подмаине код Будве.


Пред почетак Литургије Владика је замонашио искушеника ове свете обитељи Јеврема, којему је дао монашко име Јаков.
Након чина монашења, Митрополит црногорско-приморски је подсјетио на новојављеног светитеља наше Цркве преподобног Јакова Туманског.
„Ево, први, колико ја знам, који добија име Јакова Туманскога, пустиножитеља и подвижника смиреноумнога јесте и наш новопострижени брат Јаков, примајући тиме првине ангелскога лика и у исто вријеме узимајући Јакова као свога небеског покровитеља. Нека би Господ  умножио у њему оно његово цјеломудрије, оно смиреноумље, трпљење и богочовјечанску љубав“, рекао је Митрополит Амфилохије.
Након читања Јеванђеља господин Митрополит је казао да је један Бог и један дародавац свих дарова.
„И зато шта има чудесније и човјека достојније него да благосиља име Господње. Створен сам да благосиљам онога који ме је створио, који ме је задахнуо, који ме је украсио љепотом“, рекао је Владика.
Подсјетио је на ријечи из тестамента Светог Петра II Ловћенског Тајновидца којима благодари Богу што га је душом и тијелом украсио над милионима.
„Неки кажу – био је горд. Сигурно, и он је био човјек и имао је гордости, али пишући те ријечи он је дубоко осјетио да је све што јесте и све што има добио. И зато је благодарио Богу што га је украсио љепотом душе и тијела и оном мудрошћу која се овдје пројавила у овој светињи, а нарочито горе у светињи манастира Стањевића у којој је написао ‘Лучу микрокозма'“, казао је он.
На крају Литургије, након светог причешћа балгосиљан је славски колач у славу и част преподобног Рафаила Банатског, небеског покровитеља игумана подмаинске обитељи оца Рафаила (Бољевића).
Оцу Рафаилу Митрополит Амфилохије је честитао имендан и славу манастира Успење Пресвете Богородице.
„Пресвета Богородица је мајка живота. Живот је изњедрила, живот вјечни и бесмртни. Свака мајка роди дијете, али смртно и пролазно. А мајка Божија је родила бесмртно дијете, предвјечнога Логоса Бога, дијете вјечно и непролазно. И кроз Њега и преко Њега је онда свако материнско рођење, не за пролазност него за вјечност“, поручио је Митрополит Амфилохије.



Рубрика