Type Here to Get Search Results !

Прослављена слава Светоуспенског храма у Новом Саду


,,Родивши, девственост си сачувала; упокојивши се, свет ниси оставила, Богородице. Прешла си у живот, Ти која си Мати Живота, и молитвама Твојим избављаш од смрти душе наше.ˮ (тропар на празник Успенија Пресвете Богородице).
Празник Успенија Пресвете Владичице наше Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и пречисте мајке. Овај празник храмовна је слава Светоуспенске цркве у Новом Саду.

Звучни запис беседе протопрезвитера-ставрофора Миливоја Мијатова после празничног бденија:

Звучни запис беседе протопрезвитера-ставрофора Миливоја Мијатова након прочитаног еванђелског одељка:




Бденије уочи празника служио је протопрезвитер – ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протопрезвитерâ Бранка Ћурчина, Предрага Билића и Жељка Латиновића и ђакона Бојана Ђурђевића.

Прота Миливој честитао је свима навечерје празника и пожелео да и ми: као што Пресвета Богородица не посустаје у свом заступништву пред њеним Сином, и Богом и Господом, не посустајемо у својим молитвама које ћемо упутити Њој, Господу Богу и свим светим угодницима и додао да хришћанско достојанство свагда у части и честито носимо и њиме се дичимо. Протопрезвитер Жељко Латиновић захвалио се на љубави свештенству и верном народу, подсетивши да ће се по празнику и након јутрења, 29. августа 2017. године служити помен свим оснивачима, ктиторима, свештенослужитељима и парохијанима Успенског храма.



Узношење молитви Богу и Његовој Пречистој Мајци настављено је и сутрадан, на сам дан празника. Свету Литургију служио је протопрезвитер – ставрофор Миливој Мијатов, а саслуживали су протопрезвитер – ставрофор Недељко Зубовић, протопрезвитери Милован Миодраговић и Жељко Латиновић, протонамесници Милорад Мировић и Бранислав Мркић, презвитери Бранислав Ђурагић, Игор Игњатов и Ђорђе Стојисављевић и ђакони Станко Лакетић и Александар Билић.


У беседи упућеној вернима после прочитаног Јеванђељског одељка, прота Миливој говорио је о суштој и суштинској љубави, као основи за наш честити и побожан живот, која је сабрала верни народ да прослави Бога и најсветију, најнепорочну и најпобожнију међу свеколиким родом људским, Пресвету Богородицу. Богомајку, најпре прослављамо због тога што је Она послужила да буде свећњак на престолу Божјем, да буде оно кадило из које се непрестано излива најмириснији миомирис који човек може да замисли. Господ Исус Христос сачувао је њено девство и девственост неоскрнављеним и у свему је Она и пре и после рођења Пресвета Дјева Богомајка, Богородица. Она и по смрти није напустила род људски, него се непрестано моли пред престолом Свевишњега за нас и својим омофором све нас окриљује.
После заамвоне молитве, прота Миливој је благословио славске дарове колач и жито, и честитао славу паросима кумовима и парохијанима Успенског храма.