Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Бог походи народ свој шаљући му свете људе своје!


Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас Свету Архијерејску Литургију у манастиру Тумане (Епархија браничевска), поводом прославе празника Светог Зосима  Тумаског Чудотворца и Светог Јакова Новог.
Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију је саслуживао Преосвећени епископ пожаревачко-браничевски господин Игнатије са бројним свештенством.
У  архипастирској бесједи Митрополит Амфилохије је рекао да Бог походи народ свој шаљући му свете људе своје.


Бог који је Свети  Једини и у Светима обитава. Зато је и прослављен Господ. Његова слава је са нама и међу нама. Свјетлост Христовог Преображења непрекидно обасјава сваког човјека који долази у овај свијет  а посебно нас хришћане призива да примимо ту свјетлост. Да се трудимо да живимо по оним заповјестима које нам је Господ дао, да би се припремили да се сретнемо са Господом као ови свети Божији људи“, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је нагласио важност Свете Тајне Причешћа у животу православног хришћанина.
Да примамо Господа у Тајни Светог Причешћа Хљебом  Живота, да се наш хљеб, наша душа и тијело преобразе Свјетлошћу Божанском и силом Христовом. Да постанемо једно са Господом и једно-једни са другима, не само биолошким јединством  и физичким, него јединством у Оцу и Сину и Духу Светом“, казао је Митрополит Амфилохије.
Говорећи о Светом Мардарију американском, новопросијавшем светитељу СПЦ,  Митрополит је казао да је Свети Мардарије на својој болесничкој постељи још прије 82 године имао виђење догађаја који се недавно десио у Либертвилу, када је свети прослављен.
Иде према свом гробу у манастиру који је градио, и види око његовог гроба хиљаде људи се сабрало. Свети Мардарије гледа откуд се тај народ ту скупио. Он је то и записао у својој посланици као исповјест, непосредно прије своје смрти“, рекао је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.

У мају мјесецу ове године, у манастиру Тумане освештана је обновљена испосница Светог Зосима, и обављено је пресвлачење његових Светих моштију.

Рубрика