Type Here to Get Search Results !

Патријарх српски Иринеј код председника Републике Србије Александра Вучића

Председник Републике Србије г. Александар Вучић састао се 28. октобра 2017. године  са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем, са којим је разговарао о убрзању завршетка радова на изградњи Храма Светог Саве у Београду.

Председник Вучић и патријарх Иринеј сагласили су се да се радови на изградњи заврше до 2019. године, како би обележавање 800 година од оснивања прве српске Архиепископије било одржано у новом храму, јединственог изгледа у свету.

Двојица саговорника разговарали су и о положају Српске Православне Цркве на Косову и Метохији и неопходности даљег улагања у очување наших најважнијих културно-историјских споменика.

Председник Вучић упознао је Његову Светост Патријарха Иринеја са великим проблемима и притисцима са којима се Србија суочава у покушају очувања мира, стабилности и сигурније будућности за нашу децу.

Председник Србије и Патријарх сагласили су се да је витални циљ српске државе очување њене независности и слободе, као и право Србије да доноси одлуке о себи и својој будућности без уплитања других земаља.

Двојица саговорника изразили су забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији, а председник Вучић обавестио је Патријарха о различитим подстицајним мерама којима ће држава покушати да такву тешку ситуацију поправи.