Type Here to Get Search Results !

Софијски Богословски факултет прославио свога небеског покровитеља


Богословски факултет Светог Климента Охридског свечано је прославио празник посвећен свом небеском заштитнику 25. новембра 2017. (по новом календару). У фоајеу Факултета отворена изложба посвећена Светом Клименту Охридском са цртежима деце Недељне школе.

Уочи празника, 24. новембра, у амфитеатру Ректората свечано су уручене дипломе дипломираним студентима 90-те генерације овог Факултета, у присуству старозагорског митрополита Кипријана. Вечерње бденије је одслужено у параклису Факултета уз молитвено учешће митрополита Кипријана и служење свештеника Саве Кокудева, старешине факултетског параклиса и главног асистента за Систематско богословље, затим протојереја Стефана Стајкова, јеромонаха Силуана Петрова, ђакона др Ивана Иванова, доцента за литургику и др. Прочитан је и акатист Светом Клименту Чудотворцу.

 После богослужења уприличена је академска трпеза љубави уз учешће дипломираних и садашњих студената и професора. Пастирско слово је произнео отац Сава Кокудев, истакавши да смо и при агапи једно као што смо једно са Христом на свакој Литургији, а према завештању Светог Климента да вера и знање треба да су удружени.

На сам дан празника, 25. новембра, у параклису је одслужена Божанска Литургија. Началствовао је митрополит Кипријан уз саслужење ректора Софијске семинарије Светог Јована Рилског, архимандрита Пахомија и више свештенослужитеља из Софије и Старе Загоре. У параклису су се налазили многобројни професори, студенти и гости. Празнично слово је произнео студент Иван Тупаров, а на крају Литургије митрополит Кипријан је прочитао поздравно слово Патријарха бугарског и митрополита софијског Неофита.

У име професора и студената, декан др Александар Омарчевски заблагорадио је митрополиту Кипријану и Светом Синоду БПЦ на указаној части и благослову.

По окончању Свете Литургије сви су кренули у традиционалну литију до споменика Светом Клименту Охридском пред Ректоратом, где је положено цвеће. Овде су се придружили професори и стгуденти Софијског универзитета са ректором проф. Анастасом Герџиковим. Цвеће су положиле и потпредседница Републике Бугарске Илијана Јотова и председница Народног сабрања Цвета Карајанчева.

После подне у амфитеатру Богословског факултета приређена је свечана академија.