30.11.2017.

Сабор РПЦ: Позитивна дешавања у црквено-државним односима у Молдавији


„Треба поздравити позитивне тенденције у сарадњи између Цркве и државе у Републици Молдавији,“ рекао је Његова Светост патријарх Кирил у свом извештају Архијерејском Сабору 2017. г. На пример, уважавање председника Игора Додона рада предстојатеља, епископâ и свештеникâ Православне Цркве Молдавије.

„Представници државних власти пружали су значајну помоћ обнови православних светиња током протеклих година, мада смо недавно приметили нови тренд  - да се смањује финансирање програма обнове многих црквених здања и манастира од посебног културног значаја за земљу,“ напоменуо је предстојатељ Руске Православне Цркве.

Свјатејши је додао да се сарадња између Цркве и државе развија на плану односа са администрацијом, полицијом и казнено-поправним институцијама земље. Међутим, Његова Светост дели бригу православних друштвених кругова у Молдавији због имплементације закона о обезбеђивању једнакости из 2012. г. и о могућим проширењима његове надлежности. „Закон је иозазвао неуравнотежен однос у сфери контаката између државе и верских удружења,“ истакао је Свјатјејши.