Type Here to Get Search Results !

Свечано отворен духовно-мисионарски културни центар Епархијe тимочкe "Гостопримница"


Са благословом Епископа тимочког г. Илариона, у Зајечару је 27. новембра 2017. године отворен Духовно-мисионарски културни центар Епархијe тимочкe „Гостопримница“.
Центар је отворен са циљем сабирања и духовне надградње свих верника и поклоника који долазе у Епархију тимочку и посећују Зајечар као епархијски центар.


У Гостопримници је свако добродошао и биће радосно дочекан. Осим пријатних и душекорисних разговора у овом простору, служиће се манастирски производи, а ту се налази и богата библиотека из које ће сви заинтересовани моћи да користе вредну литературу. У Гостопримници ће бити и седиште за сарадњу са Међународним московским фестивалом документарног филма „Златни Витез“ чији филмови ће овде бити приказивани. У њој ће се одвијати и бројна културна дешавања, као што су промоције књига, предавања, духовне вечери и сл.

Преосвећени Владика тимочки г. Иларион је захвалио Господу и Пресветој Богородици, Заштитници града Зајечара, на отварању Гостопримнице, подсетивши да је као благослов донесена и икона Мајке Пресвете из манастира Вратна. Владика је захвалио свим приложницима и многобројним верницима који су били ангажовани на уређењу целокупног простора.


Владика је потом прочитао поздравни телеграм који је упутио др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије.
Владика је посебно истакао помоћ коју је пружила фирма „Грос оптик“ из Београда и изразио захвалност братији манастира Буково, архитекти Александру Аксентијевићу из Крагујевца, г. Мартину Станковићу и г. Драгану Велимировићу из Зајечара, „Техномедији“ из Зајечара, великом дародавцу из Неготина који је желео да остане анониман, као и многима који су својим залагањем допринели завршетку радова.

За наредну годину владика је најавио отварање летње баште и дечјег игралишта у црквеној порти преко пута Гостопримнице.