Type Here to Get Search Results !

Посета атељеу за израду мозаика храма Светог Саве


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са посланством Српске Православне Цркве, у оквиру посте Москви поводом прославе стогодишњице васпостављања Патријаршије Руске Православне Цркве, посетио је 5. децембра 2017. године специјалну радионицу за израду мозаика Фонда УНЕСКО у којој је урађен мозаик за куполу храма Светог Саве на Врачару у Београду.

Том приликом представљена је опрема радионице и њене специјалне могућности за наставак рада на изради мозаика. Његовој Светости је представљено уметничко решење мозика у олтарском делу храма на фотографским панелима и две макете купола у олтару. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у начелу је био задовољан предложеним уметничким решења.
Уследила је посета Руској академији уметности, која је ове године обележила 260-годишњицу постојања. Патријарх је посебну пажњу обратио на експонате Академије. Посебне утиске на високог госта оставила је монументалност уметничког рада председника Академије академика Зураба Констатиновича Церителија. Његова Светост Патријах српски г. Иринеј је истакао овом приликом да очекује наставак сарадње са Руском академијом уметности и њеним уметницима на изради мозаика за храм Светог Саве на Врачару.