Type Here to Get Search Results !

Ваведење Пресвете Богомајке - слава горњег острошког манастира


Светом Литургијом, резањем славског колача и славском трпезом хришћанске љубави, саборно и молитвено је прослављен празник Ваведења Пресвете Богородице у понедјељак 4. децембра 2017. љета Господњег, слава цркве и којој су мошти Светог Василија Острошког Чудотоврца,.
Литургијом у цркви Ваведења началствовао је протојереј – ставрофор Драган Крушић никшићки парох, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Марко Папић из Прибоја, сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон, протосинђел Сергије, јеормонах Јеротеј и јерођакон Атанасије, јеромонах Климент из манастира Прасквица, протојереји Мирчета Шљиванчанин и Бранко Вујачић из Подгорице и Слободан Јокић из Никшића, јереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох и ђакон Крсто Авдаловић из Гацка.



Поводом великог празника и манастирске славе сабрало се бројно монаштво и вјерни народ, а сабране је након читања зачала из Светог Јеванђеља бесједећи поучавао о. Марко који је подсјетио да се овај велики празник прославља у данима када се постом, молитвом, покајањем и надасве љубављу припремамо да сагледамо велику тајну Рођења Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа.


– Пресвета Дјева Богородица постала је најчаснији примјер људског рода, она која је постала нова Ева, јер је исправила грешку оне старе Еве која је одбила да буде слушкиња Божија. Она је ускликнула ”Ево слушкиње Твоје, нека ми буде по ријечји Твојој”. Сагледавајући данашњи празник Свети Григорије Палама нас поучава да управо у овом празнику и ми себе пронађемо. Као што родитељи Пресвете Дјеве Њу доведоше у Храм Јерусалимски, тако смо се и ми заступништвом Светог Василија Острошког Чудотворца сабрали данас у овој острошкој светињи да прославимо Бога на небесима, да прославимо Мајку Божију и да јој узнесемо достојну хвалу – казао је о. Марко.
Он је додао да нема кадре људске ријечи да се опјевају и прославе Господ и Богородица.


– У смирењу свом ми се приклањамо милости Божијој и говоримо да је Она Спаситељка свих који страдају, да је Она свих жалосних радост, да је Она чаша неиспијена, да је Она Мајка наша којој се обраћамо за помоћ, посебно Њој која има више смјелости од других угодника Божијих да се обрати Сину своме и Богу нашем да услиши вапаје наше – казао је о. Марко.
Свештеници су вјерни народ и монаштво причешћивали из три путира, којима су приступали они који посте Божићни пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали да приме Свету Тајну Причешћа.


На крају Богослужења о. Марко са саслужитељима је благосиљао и пререзао славски колач који је у славу Божију, а поводом храмовне славе припремила острошка братија, а преломљени су и бројни славски колачи које су припремили и донијели сабрани вјерници.
Потом су присутни приступали цркви Ваведења Пресвете Богородице да цјеливају кивот са моштима Светог Василија.
Заједничарење је настављено уз славску трпезу хришћанске љубави у Доњем манастиру.