Type Here to Get Search Results !

Патријарх Иринеј приредио пријем за директоре београдских основних и средњих школа

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 14. децембра 2017. године у Патријаршији српској  у Београду директоре основних и средњих школа са територије Архиепископије београдско-карловачке.





Свечани пријем почео је Молитвом Господњом, коју је отпевао хор Богословије Светог Саве из Београда, а потом је директоре својим очинским благословом поздравио Његова Светост, истакавши да је овај пријем и прилика за дијалог између Архиепископије и београдских школа у циљу унапређења верске наставе, а зарад духовног образовања младих које би требало да их научи основама вере, али и да им пружи дубљи темељ личности.
Свјатјејши је казао да су врата Патријаршијског дома увек и у свако време отворена за сва питања и сугестије од стране директора школа и наставног особља и да се сви проблеми и недостаци могу решити у узајамном дијалогу.


Потом се председник Катихетског одбора протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо обратио бираним речима, нагласивши да у београдским школама верску наставу изводе итекако стручно и академски оспособљени вероучитељи, што су већином директори препознали, па су неки од њих одељењске старешине, вође каријерних тимова, актива, помоћници директора...
Помоћник министра просвете за средње образовање и васпитање г. Александар Пајић пренео је жеље министра просвете г. Младена Шарчевића за што успешнији и бољи рад. -Школски систем Србије обухвата 1800 школа, и има много више успеха и добрих страна. Лоша, спорадична дешавања не треба да заокупе сву нашу пажњу. Ми треба тако да радимо да она буду веома ретка или да их нема, а треба да сагледамо и врхунске резултате  наших ученика и све оно за што школа постоји,  казао је г. Пајић и додао да је сарадња школства и Цркве изузетно добро остварена.


Као одговор на благослове и поздраве, у име директора школа којих је било 150, на топлом пријему је, већ девету годину заредом, заблагодарио на чињеници што Његова Светост отвара врата свога дома, г. Предраг Михаиловић, директор Техничке школе ГСП са Врачара, школе у којој влада изузетна и веома повољна клима када је реч о верској настави, па та школа има три вероучитеља.
-Сви ми осећамо велику одговорност за резултате нашег рада, а опет, савест, морал, човекољубље који су уткани у нас управо образовањем и деловањем наше Цркве, дају нам потребну снагу да занемарујући велике тешкоће у нашем делању, истрајавамо у повереној нам мисији. Велики корак у овом смислу направљен је враћањем верске наставе у школе. Ми у Техничкој школи ГСП посвећујемо пуну пажњу сваком наставном предмету, а посебно преплитању верске наставе и општеобразовних предмета. Оно што ја могу овде и свугде да сведочим јесте да смо ми, данашњи посленици школе и Цркве, дорасли овоме времену и да, уз Божју помоћ, брод просвете и вере иде у добром правцу на ползу нашег народа, казао је г. Предраг Михаиловић, директор Техничке школе ГСП.


Начелник Војне гимназије пуковник Мирослав Гвозденовић истако је да је за њихову школу специфично и то што је вероучитељ иствремено и свештено лице које је у самој школи устројило капелицу и има посебан кабинет за верску наставу.
На скупу, које је још једно зрнце песка у заједничкој грађевини, али зрнце које је важно за јачину и трајност грађевине, обратио се и директор Интернационалне немачке школе у Београду г. Штефан Виденхофер, који је навео да је је у овој школи организована верска настава за ђаке православне, римокатоличке и протестантске вероисповести. Настава за православне, којих је у овој школи већина - 70 %, одвија се самостално, док се на празник Светог Саве, као и о другим празницима, окупљају сви ученици који се васпитавају у духу добра усмереног на заједничку сарадњу, узајамно поштовање и хришћанску љубав.


Пријем је настављен топлим разговорима на теме које су свагда присутне у српским школама, о образовању уопште, похвалама вероучитеља од стране самих директора школа, што се из године у годину све више примећује.
Својим умилним гласовима је појачки састав Богословије Светог Саве, најстарије школе у Београду, под диригентским вођством мр Бранка Тадића, увеличао пријем у дому Српске Цркве, после чега је новообјављени часопис Катихета  уручен свима присутним челницима београдских школа.


Величанствени скуп увеличали су, на позив и у организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја: гђа Весна Недељковић, Душан Кићовић, начелник Школске управе Града Београда; др Марко Николић, помоћник директора Управе за сарадњу с Црквама и верским заједницама при Министарству правде; протојереји-ставрофори:  др Предраг Пузовић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду; Драган Протић, ректор Богословије Светог Саве у Београду;  Стојадин Павловић, директор Патријашијске управне канцеларије; протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве; Мирослав Чолаковић, секретар Епархијског управног одбора Архиепископије београдско-карловачке; протођакон Стеван Рапајић, секретар Црквеног суда, ђакон Александар Прашчевић, шеф Кабинета Његове Светости, главни и одговорни уредник Светосавског звонца гђа Радмила Мишев и други.


Да скуп протекне у најбољем реду побринули су се организатори: секретар Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке мр Сандра Дабић и чланови Одбора ђакон Бранислав Кеџић и проф. Јован Лазаревић.
Свечани догађај пратила су сва средства информисања Српске Цркве: Информативна служба, Радио Слово љубве и Телевизија Храм.