Type Here to Get Search Results !

Састанак Митрополита Хризостома са вероучитељима Митрополије дабробосанске


Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабро-босански, одржао први сусрет и радни састанак са вјероучитељима Митрополије дабро-босанске. Сусрет и састанак одржани су на Сокоцу, тачније у Духовном центру ЦО-не Соколац. Осим двојице, састанку су присуствовали сви вјероучитељи са епархијским координатором за вјеонауку протојерејем-ставрофором др. Ненадом Тупешом  на челу. Након молитве Царју небесниј, ..... Високопреосвећени господин митрополит поздравио је све вјероучитеље и том приликом рекао: 

Госпође и господо вјероучитељи,
          Премудри Соломон једном рече ''Ко љуби наставу, љуби знање;'' (Прич. 12, 1)  и на другом мјесту додаје па каже  ''Наука је мудрога извор животни да се сачува пругала (замки) смртних. Добар разум даје љубав......''(Прич. 12,14-15) 
          Из ових наведених пријечи једног од најмудријих људи историје човјечанства  - премудрог Соломона  препознајемо што нам он поручује, истиче и наглашава као врло важно и значајно, а то су: НАСТАВА, ЗНАЊЕ, НАУКА, ДОБАР РАЗУМ..... 
          По  доброти и вољи божијој и по његовом избору који нас је снашо ми смо ово што јесмо: вјероучитељи, односно учитељи вјере, илити науке наше православне вјере.   Свети апостол Павле  истиче благодатне дарове и службе па каже ''Он је дао једне апостоле, а једне пророке, а једне јеванђелисте, а једне пастире и учитеље'' (Еф.4, 11)
          Ево, ми користимо овај наш први  организовани сусрет са вама и са ових пар напомена желимо вас потсјетити на светост и узвишеност ваше вјероучитељске службе. Ми смо људи, и по нашим људским слабостима и стеченим склоностима, можда некада и заборавимо на ту светост и узвишеност вјероучитељске службе и зато је потребно да се потсјетимо на ову велику и узвишену службу. 
          Плодови вјероучитељске службе су, прије свега љубав према Богу, човјеку и свијету. Друго, знање, илити, познање Бога свога и науке његове. Треће, то је животворни извор воде живе. 
          Никад не заборавимо и не изгубимо из вида пророчку и учитељску службу Господа Исуса Христа. Свети апостоли и остали синови Израиљеви  звали су га РАВИ, односно УЧИТЕЉУ и ишли су за Њим да само слушају науку Његову и питали га учитељу, шта значи то што нам рече...... Изнад свега знајте и никад не заборавите оно што је Господ казао Сатани - кушачу ''не живи човјек о самом хљебу, но о свакој ријечи која излази из уста Божијих'' (Мат.4,4). Још је у Старом завјету Свети пророк Мојсије рекао синовима  Израиљевим, али то се савшено односи и на нас саме. Ево шта каже: ''држите и творите све заповјести које вам ја заповједам данас, да бисте живи били и умножили се, и да бисте ушли у земљу за коју се Господ заклео оцима нашим, и да бисте је наслиједили.  И опомињи се свега пута којим те је водио Господ Бог твој четрдесет година по пустињи, да би те намучио и искушао, да се зна шта ти је у срцу, хоћеш ли држати заповјести његове или нећеш. И мучио те је, и глађу те морио, али те је опет хранио маном, за коју ти нијеси знао ни оци твоји, да би ти показао да човјек не живи о самом хљебу него о свему што излази из уста Господњих'' (5. Мојс. 8, 1-3) 
          Из уста Господњих излазила је само Наука Вјечног живота. Е, ту науку, ви драги вјероучитељи предајете. 
          Са ових пар напомена, ево, желимо отворити овај наш сусрет, и желимо Вас поздравити и призвати на Вас благослов божији.'' 

Након ових ријечи Високопреосвећени је желио да упозна сваког вјероучитеља лично. Они су му се престављали, потом га информисали о њима самима, затим, о школама у којима предају, о броју ученика који похађају православну вјеронауку, итд. 
У наставку Високопреосвећени је предложио да се дискутује о свим питањима која њих вјероучитеље тангирају.