Type Here to Get Search Results !

Дан холокауста у Лондону: Предавање епископа пакрачко-славонског Јована


Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован одржао је 24. јануара 2018. године запажено предавање на тему Сећање на холокауст у чувеној  Лондонској школи за економију.

Капелан ове високе и познате школе и њен редовни професор каноник др Џејмс Волтерс представио је владику Јована као председника Одбора Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве за Јасеновац и председника Управног одбора Музеја жртава  геноцида у Београду. Предавању епископа Јована присуствовали су бивши англикански бискуп Лондона Ричард Чартрс, Епископ британско-скандинавски г. Доситеј, војни аташе при Амабасади Р. Србије г. Слободан Новаковић, отправник послова у Амбасади Р. Србије гђа Наташа Марић и председник Црквене општине лондонске г. Марко Гашић.

Упечатљиво предавање владике Јована подсетило је многобројну публику на страдање Јевреја, Рома и Срба у току Другог светског рата од нациста и усташа не само у Јесеновцу и Аушвицу него и на другим стратиштима. У току излагања епископ Јован је цитирао, између осталих, и холандског писца Мартина Вакрефорда, аутора књиге „Хитлерова стратегија“,  поткрепљујући предавање исказима и других аутора и  проучавалаца холокауста.