Type Here to Get Search Results !

ЦЕПИС: 100 дана Инфо мреже Српске Православне Цркве


ИНФО-МРЕЖА Телескопа прикупља и обрађује информације медијских служби СПЦ (преко 35 активних служби), које су редакцијама доступне кроз аутоматизовани систем и WEB апликацију. Мрежа месечно депонује преко 1600 различитих вести СПЦ, сортира према извору и дистрибуира у систем чланица мреже. 

Инфо-мрежа активно и јавно делује од 01.јануара 2018. године. Током 100 дана јавног постојања, прикључено је 35 редакција СПЦ, а Мрежа је током овог периода тестирала протоколе и периоде "освежавања" који су у складу са медијским деловањем служби СПЦ. Како у овом тренутку Мрежа депонује преко 4000 вести из поменутог периода, претраге и приступ архивама су доступне службама СПЦ док су депоновани подаци Мреже јавности доступни преко RSS сервиса (cepis.spc.rs/TELESKOP/RSS/).

Статистичке информације које Мрежа обрађује захваљујући наменским алгоритмима; пружају изузетну слику медија СПЦ (не рачунајући предности централизоване архиве), која је добар градивни материјал за анализу рада и детектовање могућности за побољшање активности медија који су у служби СПЦ.

Инфо-мрежа у овом тренутку тестира протоколе који омогућавају циљано праћење садржаја по систему кључних речи, а на захтев корисника - члана Мреже. Овакав систем пружа велику подршку редакцијама, док је архива Мреже преко софтверских прикључака, у потпуности доступна интерним софтверским системима.

Портал Инфо-мреже у наредном периоду "отвара врата" широј заједници као и другим одељењима СПЦ. Додатни циљ јесте креирање отвореног портала за пријем "спољних" вести које ће чланицама бити дистрибуиране као радни материјал за даљу обраду. У наредном периоду, на састанцима ЦЕПИС-а, биће размотрене идеје да ли и на који начин у Инфо-Мрежу уврстити информације помесних Цркава као и не црквене медије. Посебно проширење Мреже ће се учинити прикључивањем и сједињавањем система Централног регистра интернет домена СПЦ када ће Мрежом бити обухваћене све структуре СПЦ (парохије, манастири и др.). 

Александар Арсенин, 
стални стручни сарадник ЦЕПИС-а


Извор:  ЦЕПИС