Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил савршио молебан у Саборној цркви у Тирани


Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил, који се налази у тродневној посети Албанској Православној Цркви, одслужио је молебан у Саборном храму Васкрсења Христовог у Тирани у суботу, 28. априла 2018. године.

На солеји храма молили су се Његово Блаженство Архиепископ Тиране и све Албаније г. Анастасије  и чланови Светог Синода Албанске Православне Цркве: Митрополити бератски г. Игњатије, корчански г. Јован, ђирокастровски г. Димитрије, аполонијски г. Никола, елбасански г. Антоније и амантијски г. Натанаил, као и секретар Архијерејског Синода Епископ вилијски г. Астије.

Храм, у коме могу да се моле  хиљаде људи, био је испуњен је до последњег места. На крају молебна речима васкршњих честитки на три језика патријарху Кирилу обратио се Његово Блаженство архиепископа Анастасије.

-У пасхалној радости, уз најдубље поштовање и с братском љубављу примамо Вас, Патријарха московског и све Русије г. Кирила, у катедралном храму Васкрсења Христовог, у срцу албанске престонице, речима: Благословен је онај који долази у име Господње, рекао је архиепископ Анастасије.

-Овде сте дошли први пут као поглавар Руске Православне Цркве, која је у прошлом веку пролазила кроз огањ и воду, и Господ ју је извео да се радује новом периоду процвата. Пре неколико месеци, у новембру 2017. године у Москви, прославили смо стогодишњицу почетка страшног антирелигијског прогона који  је уздрмао сав свет. Као младић био сам пун узбуђења и дубоко задивљено пратио херојство православних свештеника и верника које су пројављивали током немилосрдног атеистичког гоњења у Совјетском Савезу, рекао је Архиепископ и подсетио да је и Свјатјејши Патријарх г. Кирил као млад човек пролазио кроз иста таква искушења.

Његово Блаженство је истакао да је и Православна Црква Албаније преживела најтежи прогон у 20. веку. -Од 1968. године било је нешто јединствено у светској историји: Устав Албаније је званично прогласио државу апсолутно атеистичком, у којој је на насвирепији и најнемилосрднији начин вера прогањана чак двадесет три године. Током 1980-их, сви који су били сведоци тога шта се догодило, долазили су до закључка да је Албанска Црква коначно нестала са мапе. Али, хвала Богу, од 1991. године ми живимо дисањем и радошћу Васкрсења. Врло добро позната је чињеница да је Албанска Православна Црква обновљена и постављена на једини сигуран темељ, а то је Христос, и да  наставља да се развија у лучама пасхалне светлости, рекао је Архиепископ Тиране и све Албаније и из свег срца пожелео да високи гост долгоденствује обављајући своју патријарашку службу молитвама Светог Кирила чије име носи.

У свом одговору Сверуски Патријарх је најпре заблагодарио Његовом Блаженству и члановима Светог Синода Православне Цркве Албаније на лепим речима добродошлице и на љубазном позиву  да посети албанску земљу: -Овде, у земљи древног хришћанског наслеђа, насталог мисионарским делањем апостола Павла, у земљи у којој се подвизавао Преподобни Астије, Епископ драчки, и Свети мученик Јован Албански и многи други свети Божји, у земљи у којој се трудио угледни православни мисионар Свети Козма Етолски, осећам посебну дубоко доживљену и празничну  атмосферу празника славног Васкрсења Господа, Бога и Спаситеља Исуса Христа. А ова величанствено катедрала је видљиви симбол васкрса Албанске Православне Цркве, освећене у част Христовог Васкрсења.

-Прослави Васкрсења претходила је Голгота. Обе наше Цркве су током двадесетог века преживеле искуство Христових страдања: храмови су уништавани, гажене су светиње, а многи свештенослужитељи, монаси, монахиње и верници претрпели су патње и страдања у име Господа Исуса Христа. Непријатељ нашег спасења се надао да ће наше Цркве, које се о њима духовно старају, доживети духовну смрт, али, супротно очекивањима прогонитеља, догодио се васкрс вере, потврђене у животу, а крв мученика је семе хришћанства, поручио је патријарх Кирил и истакао настојања предстојатеља Албанске Православне Цркве на обнови и изградњи храмова и манастира, на подизању Цркве од цигле и камена, као и на потпуној обнови духовног живота.