Type Here to Get Search Results !

Свеноћно бденије у новосадском Светосавском храму


Благословом Његовог Преосвештенства, Епископа бачког господина др Иринеја, Светосавски дани, Богу хвала, лагано постају један од надахњујућих стожера духовно-образовних и културно-уметничких вредности првопрестоног града богоспасаване Епархије бачке. Ова, сада већ лепа традиција Светосавских дана одржава се у новосадском храму Преноса моштију светог и богоносног оца нашег Саве, првог Архиепископа и Просветитеља српског. 




Светосавски дани, као и претходних година, отпочели су, богослужењем свеноћног бденија 9. маја 2018. године, у навечерје прве пролећне светковине Светога Саве,  када наша света помесна Црква врши молитвени помен на спаљивање Његових светих моштију, које се збило 1594. године на Врачару. Свеноћним бденијем и божанственом Литургијом, која је богослужена у наставку, началствовао је пречасни презвитер Велимир Врућинић, настојатељ храма Светих Кирила и Методија у Новом Саду, уз саслужење часног ђакона Ивана Васиљевића, сабрата Алмашког храма, као и храмовног братства. 


Благолепије светог богослужења милозвучним појањем, полазникâ Школе црквеног појања новосадске Црквене општине Свети Јован Дамаскин, под уметничким руководством јерођакона Јеротеја, сабрата Светоархангелског манастира у Ковиљу, учинило је да сабрани, слично речи црквеног песника, једним устима и једним срцем „мисле, као да на небу стоје”. У том, богодарованом и чудесном јединству предвођени служашчима, појци и  благоверни народ узносили су благодарне молитве, најпре, Васкрслом Господу, Који нам је подарио бесмртног пастира, оца и учитеља пута који води у живот вечни, Светитеља Саву, а потом њему сâмом с молитвом да нас никад не остави сиротима.  


По завршетку богослужења, високопречасни протонамесник Бранислав Мркић, настојатељ Светосавског храма, у име братства и благоверног народа подручних храмовних парохија, топло је заблагодарио драгим оцима, појцима и сабраном народу, што су својим доласком показали домаћинима да само искрена љубав к Богу и топле молитве Светоме Сави, преображавају наша срца у жива станишта Духа Светога.