Type Here to Get Search Results !

Богословија Светога Саве прославила славу


Поводом празника Спаљивања моштију Светога Саве, ученици Богословије Светога Саве су заједно са професорима прославили своју крсну славу. На бденију уочи празника свету службу служили су професори, ђакони Немања Калем и Бошко Савић заједно са  јеромонахом Петром Крачуном у капели Богословије. 



На дан славе, 10. маја, Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Славко Љ. Зорица, протојереј-ставрофор Драган Протић – ректор школе и јеромонах Петар Крачун, уз саслуживање протођакона Милана Ковачевића, ђакона Верољуба Санда и ђакона Немање Калема. Протојереј-ставрофор Славко Љ. Зорица се обратио у својој проповеди професорима и ученицима, и охрабрио их да наставе пут Светосавља, који су започели. Сва богослужења пропраћена су појањем хора Богословије. После Свете Литургије, Његова Светост, Патријарх српски Господин Иринеј пререзао је славски колач и благословио све присутне поздравним говором у коме је подсетио на ванвременски значај ове школе као једне од најзначајнијих институција наше Свете Цркве. У наставку прочитајте и остатак извештаја ученика Мирослав Сретеновић и Виктор Прајзлер из III и I разреда Богословије Светога Саве:


У говору који је уследио од стране протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора призренске Богословије Св. Кирила и Методија у Нишу, имали смо прилике да чујемо дивно поређење наших осам богословија као осам река које напајају наш народ, поредивши их са четири реке из Едома.


Прослави данашњег празника присуствовали су бројне личности. Поред Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, на славском ручку присуствовали су и Директор Канцеларије за вере др Милета Радојевић, представник канцеларије за међурелигијске односе општине Палилула Мирољуб Несторовић, декан Православног Богословског Факултета у Београду протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, професор Православног Богословског Факултета у Београду и председник Одбора за Верску Наставу протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, протојереј-ставрофор др Прибислав Симић, инспектор богословија Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Славко Љ. Зорица, Ректор призренске Богословије у Нишу протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, Ректор крагујевачке Богословије Светог Јована Златоустог и професор Православног Богословског Факултета у Београду протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, стални члан САНУ-а академик Димитрије Стефановић, преседник ФК ОФК Београд  Илија Петковић и многи други бројни гости.

Нашим драгим гостима се захваљујемо на времену које су одвојили да у молитви заблагодаримо Господу и Светоме Сави и да сви заједно прославимо овај свети дан.