Type Here to Get Search Results !

Завршен Сабор православне омладине на Михољској Превлаци


Сабор православне омладине Црне Горе, који се већ двадесет пет година одржава на Михољској Превлаци на празник Сабор Светог Архангела Гаврила, завршио се јуче Духовном академијом којој су присуствовали Његово преосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско приморски Амфилохије, Преосвећена господа епископи пакрачко-славонски Јован и диоклијски Методије, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, предсједници будванске и которске скупштине Ђорђије Вујовић и Драгица Перовић, конзул Србије Зоран Дојчиновић, многобројни народ.



У име Братства православне омладине добродошлицу је пожелио свештеник Миајло Бацковић, предсједник, који је подсјетио на почетке овог црквеног удружења младих прије двије деценије:

„Млади људи су имали велику жељу да буду дио Цркве и помогну у обнови храмова и манастира. У нашој повељи о оснивању Митрополит је тада пророчки написао ‘оснива се Братство православне омладине Светог Архангела Михаила на Превлаци као обновитељ манастирског општежића’ када на овом светом мјесту није постојао манастирски живот.“

Говорећи о о проблемима младих у овом времену проф. др Владимир Божовић, предсједник Извршног одбора Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, казао је да медији, образовни систем, културни токови и владајуће политичке структуре успостављају и учвршћују основну идеологију 21. вијека – идеологију покорности, ропства:

„Духовни темељи побуне, отпора, као и њихови упечатљиви примери су, у овом ГМО времену, главни непријатељи корпоративног ропства. Зато се из образовних програма избацају подстицајне ’неравнине’ духа. Путем агресивних норми такозване политичке коректности, човјек се затвара у вештачки идентитет у ком се умртвљују сви његови природни интелектуални рефлекси.“

Нагласио је да се сада човјечанство своди на духовно анестезирану, пихтијасту биолошку масу која живи искључиво на нивоу физиолошке размјене материје и енергије.

„Човјек постаје објекат закона великих бројева, суровог статистичког механизма потрошачког друштва. Све што је изван те бездушне тамнице, притиска се негативним пи-ар (ПР) протезама: анахроно, антицивилизацијско, ретроградно, епско-митоманско… Морамо избацити човјека из хипнотисаног, обездушеног стања и вратити му оригиналне рефлексе и особине – моралне и интелектуалне. Само на тај начин постоји нада да ће човјек избјећи научнофантастични сценарио, по ком машине побјеђују човјека“, казао је проф др Божовић и додао да данас под машинама подразумевамо и све хуманоморфне зомбије који битишу без трунке слободне воље, па сличе програмираним аутоматима са нешто софистициранијим софтвером.

Иако је мала је вјероватноћа да ће фабрички роботи победити човјека, огромна је да ће човјек постати робот. Стога нам је потребна, мишљења је проф др Божовић, побуна са смислом.

Подсјетио је да у нашој историји нема бољег и упечатљивијег смисла и примјера раскида са ‘земаљском’ инерцијом од смисленог бунта младог Растка Немањића, тог јединственог и чудесног преврата, који је умногоме одредио наш карактер, а тиме и судбину:

„Свети Сава је био онај који је одбацио лакоћу пожељног и подразумијеваног друштвеног избора, а тиме и припадајућег статуса. И то не обичног, општедостижног и свакидашњег статуса, већ оног бајковитог, сањаног – принчевског и краљевског. Онај коме је дато да влада изабрао је да служи, онај коме су изјутра припремали свјетлуцави раскош принчевске одежде, пред зору је одабрао монашку ризу.“

Истичући да је из тог избора најмлађег принца, Растка Немањића, потекло много историје, пјесничког надахнућа и финог, а згуснутог духовног ткања, проф др Божовић је рекао да је данас на нама да се надахнемо вриједносном суштином избора принца Растка Немањића.

„Тако ће прича о Светом Сави постати истакнута референца о херојским, васпитним, породичним вриједностима, односно о вриједностима уопште. Данас нама је насушно потребна смислена, светосавска побуна природног човјека“, закључио је у надахнутој бесједи проф. др Владимир Божовић.

Сабору на Михољској Превлаци обратио се и српско-амерички публициста и историчар др Срђа Трифковић. Он је истакао да тренутно свједочимо крају униполарног свијета и САД као свјетске суперсиле која је свијету хтјела да наметне не само физичку, већи и културну контролу, те да америчка „дубока држава“ покушава да дискредитује изборну вољу обичних Американаца.

Пуковник Ненад Кузмановић из Ветерана 63 падобранске бригаде је уручио високо војно одликовање руских Ваздушно десантних снага – Орден Маргелова, Епископу Јовану који је страствени падобранац. Примивши орден сабранима се обратио и преосвећени Епископ Јован (Ћулибрк).

Затварајући овогодишње сабрање свештеник Мијајло Бацковић предсједник Братсва се захвалио сабранима и позвао преосвећеног владику Методија да благослови све окупљене.

У богатом програму наступили су сопран Маријана Шовран, виолиниста Милан Трипковић, пјесник Мирјана Живковић, гуслар Раде Радовић и Асим Сарван. Посебне аплаузе публике измамила је млада Сара Раичевић из Подгорице са упечатљивим извођењем духовне пјесме „Два анђела шеташе“.

Поводом славе уприличена је и трпеза љубави на којој је све присутне, у име свештенства, поздравио протојереј Петар Петровић, парох тиватски.

Програм академије је водила др Јелена Пајовић.

Сабор православне омладине Црне Горе трајао је два дана 25-26. јула. Првог дана одржана је Трибина о наталитету на којој су говорили Миљан Ћеранић, директор ПСД „Света Србија“, др Вања Милошевић, гинеколог акушер, Весна Даниловић, судија Управног суда у Београду. Другог дана Сабора Његово преосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско приморски Амфилохије уз саслужење Преосвећене господе епископа пакрачко-славонског Јована и диоклијског Методија и бокоторског свештенства служио је Свету архијерејску литургију. Организатори овог традиционалног окупљања младих православаца су Братство православне омладине Црне Горе и манастир Михољска Превлака.


Весна Девић