Type Here to Get Search Results !

Патријарх: Храм у Предејану - понос нашег народа


На дан када Православна Црква обележава Сабор Светог архангела Гаврила, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служили су свету архијерејску Литургију у истоименом новообновљеном храму у Предејану.





Саслуживали су игуман Серафим (Мишић), протојереји ставрофори Радослав Ђорђевић, Зоран Стојановић и Ђукан Оровић, као и протојереји Дејан Станковић и Сава Момчиловић који је у току Литургије произведен у чин протојереја-ставрофора. 

У поздравној беседи епископ Арсеније је захвалио патријарху Иринеју што увек налази времена да посети своју некадашњу епархију заискавши благослов за присутни народ, али и читаву Епархију нишку.


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј поучио је окупљени народ речима о чудима створених по промислу Божјем, а као једно од тих чуда навео је управо цркву Сабора Светог архангела Гаврила у Предејану која је некада давно била „чудо од запуштености“, а данас се након велике обнове пројављује као прелепи храм – „чудо на понос свакога града, обновљен, живописан и украшен“.

Патријарх је захвалио свим људима који су помогли обнову храма како онима који су за тај труд награђени признањима тако и „добром народу који живи на овим просторима“.


Као што је најављено, додељена су признања свима који су несебично помогли обнову овог храма. Орден Светог Саве другог реда додељен је породици Павловић, а орден Светог краља Милутина г. Драгану Савићу и г. Милчи Декићу. Грамате су добили добротвори храма г. Влада Банковић, г. Бранислав Милановић и фрескописац храма Бојан Станојевић. Захвалнице Црквене општине добило је више од двадесет прегалаца.