Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим обишао радове на обнови Катедралног храма у Даљу


Имајући свест о значају сабирања народа на једно место ради узношења молитви Господу, Епископ Херувим, поред непрестаног назидавања Цркве Христове, у свом богомудром архипастирском деловању никада не заборавља значај богослужбених места, Светих храмова који, што због рата што због зуба времена, захтевају парцијалне и генералне обнове.

Један од храмова који захтевају генералну обнову је и Катедрални храм Светог великомученика Димитрија у Даљу. Њега краси богата и тешка историја: Сазидан је 1799. године на темељима старе брвнаре из 1715. године. Био је једна од монументалних познобарокних цркава Карловачке митрополије. Важније онове су биле 1837. године, од стране мајстора Јозефа Шредера, затим 1866. године, па 1931. године. Такође, после Другог светског рата, покренуто је неколико спорадичних обнова, све до 2004, када је покренута последња обнова која траје до данас. Иначе, у току Другог светског рата, цела кровна конструкција је срушена и иконостас из 1824. године је уништен.

У пратњи даљских свештеника Милована Влаовића и Милоша Кузмановића, те ђакона Предрага Јелића, 16. августа 2018. године, Владика Херувим је обишао радове који се изводе на даљској цркви. Отац Милован је упознао Владику са досадашњим радовима који подразумевају зидање капије и постављање стаза око храма. Тренутно су у току радови постављања подног грејања и пода, а планира се, у скорој будућности, санирање и сређивање зидова храма. Епископ је похвалио свештенике на њиховој ангажованости и заблагодарио Господу на свему.