Type Here to Get Search Results !

Теолози избеглице у Оксфорду


Међународна конференција са благословом Патријарха српског г. Иринеја и Архиепископа кентерберијског г. Јустина Велбија.

Имамо част да Вам представимо званични програм конференције Теолози избеглице у Оксфорду заказане за 6. септембар 2018. године у Пјуси теолошком дому у Оксфорду. Конференција је посвећена незаборављеном поколењу великодостојника, професора и богослова (међу њима и будућих светитеља) из обеју Цркава - Цркве Енглеске и Српске Православне Цркве. Они су током Првог светског рата сковали славно и потресајуће пријатељство са далекосежним позитивним последицама: црквеним, друштвено-политичким и културалним.

Конференција има задатак да духовном пажњом, научно-критичким рефлектовањем и надасве молитвеним чином живог памћења ода признање хришћанским и цивилизацијским вредностима које су нам они заложили: вредностима братствеништва, узајамности и узвратности у вери, које и ми, упркос томе што је наше доба од њиховог сасвим другачије и једним веком удаљено, можемо стваралачки развијати и храбро примењивати, како као личности тако као припадници наших помесних заједница.

Ова међународна конференција одржава се са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његове Милости Архиепископа кентерберијског г. Јустина Велбија.

Конференцију заједнички организују Теолошки факултет у Оксфорду (Пјуси теолошки дом, Рипон Кадесдон теолошки колеџ, Сејнт Џонс теолошки колеџ) и Православни богословски факултет Универзитета у Београду. Осим десеторице научника — теолога и историчара, као и студената (свих нивоа школовања) из Енглеске, скупу ће присуствовати црквени великодостојници обеју Цркава (укључујући Епископа британско-скандинавског г. Доситеја), истакнути интелектуалци, представници Амбасаде Републике Србије у Лондону и пријатељи и покровитељи научно-културне мисије обеју црквених заједница, англиканске и православне респективно.