Type Here to Get Search Results !

Митрополит калавритски Амвросије: Погрешна дејства Патријарха Вартоломеја у Украјини!


Митрополит калавритски и егиалијски Јеладске православне цркве Амвросије критиковао је дејства Патријарха Вартоломеја у вези са црквеном ситуацијом у Украјини и упозорио на опасност даљих раскола у православном свијету, саопштио је Информационо-просветитељски одјел Украјинске православне цркве позивајући се на грчку црквено-информативну агенцију „Ромфеа“.

„Зар нам је мало толиких проблема, него нас наш Патријарх још доводи до ивице сукоба Васељенског патријархата са великом Руском црквом! Пред нашим вратима је нови раскол! Уколико томе додамо и наша унутрашња спорења, црквено стање у нашем времену постаје изузетно трагично“, казао је Митрополит калавритски и егиалијски.

Јерарх Јеладске цркве упозорава да је Васељенски патријарх по дефиницији дужан да символизује јединство у православном свијету, решава спорове и конфликте међу Помјесним црквама и црквеним дјелатницима, међутим, судећи по свему, Патријарх Вартоломеј поставио је себи обрнути задатак.

Митрополит је приговорио Патријарху Вартоломеју да је престао да буде гарант јединства Цркве због тога што на сваки начин покушава да ојача свој утицај у православном свијету.