Type Here to Get Search Results !

Ходочашће верног народа из Ветерника


Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја, верни народ из Ветерника предвођен протопрезвитером Предрагом Билићем, парохом ветерничким, посетио је светиње Епархијâ жичке, нишке и крушевачке. Дводневно ходочашће, 13. и 14. октобра 2018. године, организовала је Служба за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе. О историјском и духовном значају посећених светиња поклонике је упознао катихета Бранислав Илић. 




У суботу, 13. октобра, обасјани претпразничном радошћу недељног дана Господњег и празника Покрова Пресвете Богородице, група поклоника стигла је у манастир Покрова Пресвете Богородице – Ђунис, и узела  молитвено учешће у празничном бденију и акатисту Пресветој Богородици.


Наведеним богослужењима началствовао је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, а саслуживали су презвитери и ђакони из свих крајева наше помесне Цркве. У својој надахнутој омилији Владика Арсеније је посебно указао на благословену личност Пресвете Богородице, као наше усрдне молитвенице пред престолом Божјим. Да затражимо Њен благослов и молитве у свим искушењима и свим недаћама овога земаљскога живота, јер Она је наша заступница, Она која стоји пред престолом Бога живога, пред Сином својим, молећи за цео свет и молећи за нас. И много пута у историји Цркве видели смо колико су молитве Мајке Божје јаке пред Сином њеним, Господом нашим, Исусом Христом, подсетио је Епископ нишки Арсеније. 


На сâм дан празника Покрова Пресвете Богородице верни народ ветерничке парохије узео је молитвено учешће на светој Литургији у древном крушевачком храму светог Првомученика и Архиђакона Стефана, који је у народу познат као црква Лазарица. Свету Литургију је служио настојатељ храма, презвитер Жељко Марковић, који се након прочитаних еванђелских чтенија сабранима обратио надахнутом беседом о значају активног литургијског живота. 


У празничној радости, путовање је настављено посетом манастиру Љубостиња, Врњачкој Бањи, као и свештеној обитељи манастира Жича.