Type Here to Get Search Results !

Нови број Православља - новина Српске Патријаршије


У децембарском броју Православљa у рубрици Реч две уз насловну страну, објављен је текст уредника новина протођакона др Дамјана С. Божића, Бљесак живота и пламен вере, посвећен блаженоуснулом проти Драгољубу Денису Павићевићу из Чикага.

-Од мале нам је користи што се сада јавно признаје и пише о „организованој непријатељској акцији појединих група са изразито албанско-националистичким и иридентистичким намерама, упереним против слободе, независности и интегритета наше земље. А ти поступци нису почели сада, нити су створени за ову прилику... записао је давне 1980. године тадашњи Епископ рашко-призренски Павле, потоњи Патријарх српски, у књизи Извештаји са распетог Косова Светом Архијерејском Синоду за САСабор СПЦ 1957–1990, из које нови број Православља доноси одломак.

Православље пише и о ктиторској слави у манастиру Дечанима у Епархији рашко-призренској, на којој се, упркос напетој ситуацији која је узнемирила Србе на Косову и Метохији последњих дана, 24. новембра окупило преко хиљаду верника из целе Србије, Црне Горе и Републике Српске, који су на велики дан – празник Светог краља Стефана Дечанског – дошли да се, заједно са братијом Високих Дечана и Србима који живе у Метохији, Богу помоле и целивају нетрулежне мошти Светог краља.

Идемо у сусрет Божићу, почео је Божићни пост, а о томе је са протојерејем-ставрофором Гојком Перовићем, ректором Цетињске богословије, разговарала Слободанка Грдинић. -Сваки нови пост прилика је да, ако смо до сада нешто можда и схватали чисто законски и испуњавали реда ради, сада престанемо и да у та правила унесемо и себе, и своја срца, и своје умове и душе, каже прота Гојко и позива све да, иако постимо годинама, ове године уђемо у пост као неки нови људи.

Историчар др Александар Раковић из Института за новију историју Србије се однедавно нашао на црногорској „црној листи“ непожељних, заједно са још тројицом српских интелектуалаца... За Православље, је о том немилом догађају и његовим далекосежним последицама са др Александром разговарала Сања Пановић. Новине Српске патријаршије пишу и о 75-годишњици од упокојења Јована Дучића, принца српске поезије, као и о стогодишњици завршетка Великог рата и присаједињења Српске Војводине Краљевини Србији...

Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, годишњицама, обавештавамо вас кроз натписе у одговарајућим рубрикама.


Рубрика