Type Here to Get Search Results !

Слава Генералштаба Војске Србије


Министар одбране г. Александар Вулин присуствовао је 6. маја 2019. године обележавању славе Генералштаба Војске Србије, Светог великомученика Георгија - Ђурђевдана, у богослужбеном простору касарне „Бањица 2“ у Београду.


У присуству министра и чланова Колегијума начелника Генералштаба, као и главног војног свештеника мајора Слађана Влајића, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Станко Трајковић из Архиепископије београдско-карловачке, уз саслужење војних свештеника. Уследило је традиционално ломљење славског колача.

Честитајући славу ђакон др Драган Ашковић, професор Православног богословског факултета у Београду, подсетио је на значај подвига Светог Георгија у Православљу и нагласио: -Свети Георгије је био војник. Слобода је оно што повезује Цркву и Војску. Војници слободу бране, а основа хришћанске вере јесте слобода. И Црква и Војска треба да допринесу да се сви међу нама осећају слободно.

Обележавању славе Генералштаба присуствовали су и чланови Колегијума начелника Генералштаба као и главни војни свештеник мајор Слађан Влајић.

Одлуком министра обране, од 2018. године поново је регулусано обележавање слава у Министарству одбране и Војсци Србије.