Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Петар Петровић: Човјек као круна Божијег стваралаштва


Протојереј Петар Петровић, тиватски парох, одржао је јуче, 27. јула, у манастиру Острог предавање на тему: Човјек као круна Божијег стваралаштва. Кад погледате човјека видите све борбе вијекова, борбе природе над самом собом, казао је отац Петар и нагласио да је у човјеку огледана борба добра и зла.


Отац Петра је говорио хронолошки о стварању свијета па до дана данашњега, указао је на то шта смо добили а шта изгубили, шта нас је током ових вјекова учинило смртним из чега не можемо да се извучемо, они који пронађу прави пут су захвални Богу и осјећају се спасено:

„Када је Бог створио овај свијет, како каже у Старом завјету, као круну свога стваралаштво створио је човјека сазданога од земље, камена, воде и оно што је удахнуо у њега је било покретачка енергија која је бесмртна. То је Дух. Човек прими Духа Светога и поста сасуд истога. Тај исти човјек коме је само тражено у почетку два послушања, из којега проистичу сва остала послушања, а то су молитва и послушање – суздржања.“

Објаснио је тиватски парох Петра да човјеку није наређено да се суздржава, него му је препоручено, јер то је оно што из чега и како се спасавамо. Наш праотац Адам то послушање није испунио. По једном тумачењу, како је истакао, када преводимо Стари завјет са старогрчког језика, наводи да је жена створена из ребра и створена наспрам човјека. Шта значи ребро? Створена је из његове средине, од њега, наспрам њега продукт његове љубави.

„А на средини се налази срце и та два бића су добили благослов да се рађају и множе и да напуне земљу. Наравно прескочио сам онај њихов пад, јер овде говоримо о Божијој љубави према човјеку.“

Човјек је згрешио, али Бог и даље му је дао шансу, дао је на наду и усадио оно најчистије у њему да се нада и вјерује да ће доћи оно исто и вријеме у коме се налазио у оном рајском времену када смрт није постојала.

„Човјек је највредније биће икада створено. Човјек је сасуд Духа Светога, човјек је љубав, човјек је огањ саздан од Божанске љубави, призван да буде свет. Човјек је икона Божија, слика цјелокупне природе која га окружује. У вама су камен, кост, вода, ваше тијело а у вама је Божанска енергија изливена Духом Светим“, казао је између осталог,  протојереј Петар Петровић.