Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Црква Христова савремена у сваком времену


Са благословом Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија јуче је у манастиру Михољска превлака код Тивта почела са радом Међународна духовна академија „Свети Јевстатије Превлачки“.


Прва сезона, која ће трајати до 3. августа, почела је предавањем Високопреосвећеног Митрополита на тему „Хришћанство у савременом свијету“.

Учеснике академије поздравио је архимандрит Бенедикт Јовановић, игуман Манастира Светог архангела Михаила на Михољској превлаци.

Отац Бенедикт је казао да је још у ранохришћанским временима Господ на простору Михољске превлаке посијао сјеме Божије које упркос искушењима, доноси плодове тако да ова светиња живи и траје до данашњих дана и, ако Бог да, трајаће и у вјечности. Упознао је присутне са разлозима осниивања ове академије у времену изражене духовне кризе, као и са темама које ће у оквиру прве сезоне обрађивати.

Међународна духовна академија „Свети Јевстатије Превлачки“, по његовим ријечима, тежи да прерасте у свјетски признату академију и постане традиционално мјесто сабирања, гдје ће вјерни моћи да утоле глад и жеђ за духовношћи и нађу пут спасења.

Академију је поздравио и отац Георгије, предсједник Фонда „Сергије и Јевгеније Трубецки“.

Говорећи на тему „Хришћанство у савременом свијету“, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је казао да Црква Христова није савремена само у овом нашем времену, већ у сваком времену. Он је казао да је Црква Божија, Црква Христова свевремена, изнад сваког времана и да се у њу се улива свако вријеме па и овај савремени свијет.

„Овај савремени свијет је само један детаљ из те Божије творевине, Божијега добробитија које је призвано на вјечно благобитије. Христос Господ, који је глава Цркве Божије, исти је јуче данас и сјутра. Он је дошао кад је дошла пуноћа времена и постао као један од нас. Постао је човјек, постао је пуноћа времена.“

Нагласио је да Христос није подложан времену иако је као човјек, примивши људско тијело, ушао и у матицу нашега земаљскога живота и освештао и оно вријеме које је било прије Њега, од настанка свијета, и вријеме у коме се родио и живио међу нама 33 године, али освештао, Собом и Својим присуством, присуством Духа Светога, свако вријеме:

„Он је савремен у сваком времену. Посвећује и ово наше вријеме и освећује све оне који се у Његово име крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога, и који кроз Свето крштење постају заједно са Њим савремени у сваком времену и историјском збивању“, казао је између осталог Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Међународна духовна академија „Свети Јевстатије Превлачки“ настављена је данас предавањима на теме: оца Георгија Белкинда “ Смисао живота“, др Миодрага Чизмовића „Загонетка смрти у руској религиозној мисли“ и академика Драгана Симеуновића „Будућност Европе и религије у њој“.

Организатор Међународне духовне академије „Свети Јевстатије Превлачки“ је Митрополија црногорско – приморска и манастир Михољска превлака, а њена прва сезона остварује се у сарадњи са Фондом браће Трубецкој (Москва – Тула) и Одјељењем за младе Московске патријаршије Руске православне цркве.